27/07/2020

България плаща 35 евро за всеки чужд турист, дошъл с чартър

Вашето мнение
You already voted!
  1. Начална страница
  2. Новини
  3. Финанси
  4. България плаща 35 евро за всеки чужд турист, дошъл с чартър

EURACTIV BULGARIA

27-07-2020 (осъвременено: 27-07-2020 )

България ще дава по 35 евро за всеки чуждестранен турист, който е дошъл на ваканция в страната с чартърен полет. Мярката вече е одобрена Европейската комисия, съобщи Министерството на туризма в понеделник.

Българските власти обаче не казва какви документи трябва да подадат туроператорите, за да получат парите. Другият проблем е, че половината от българския летен сезон вече е минал.

Бюджетът на мярката е 55 млн. лв. и може да обхване 400 000 туристи. Спадът на чартърните полети на летищата във Варна и Бургас от началото на година е 80%. Сривът вероятно нямаше да бъде толкова катастрофален, ако България бе успяла да запази имиджа си на безопасна дестинация. Отмяната на полети започна в средата на юни, след като броят на откритите случаи на коронавирусна инфекция в страната започна да нараства.

Субсидирането на полетите ще повиши интереса на чуждите туроператори към България, които ще могат да предлагат по-добри оферти за страната в Западна Европа, коментира вицепремиерът Марияна Николова. Тя отговоря и за туризма от края на миналата седмица, когато при рокадите в кабинета Николина Ангелкова беше отстранена от министерския си пост.

“Изключително важно е тази мярка да подпомогне освен това лято и предстоящия зимен сезон, но и сезоните през 2021 и 2022 г., за да се възстанови изцяло най-засегнатият сектор”, казва тя.

Размерът на субсидията е 35 евро за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната ни. Тя важи само за полети с капацитет от поне 100 места. От субсидията ще се възползват всички туроператори, които ползват услугите на въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз.

Схемата за държавна помощ обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември 2020 г. България смята да удължи мярката поне до май 2021 г., но за това ще се изпрати друга нотификация до Европейската комисия.

В България ще се допускат и туристи от Молдова, Сърбия, Северна Македония, Израел и Кувейт срещу представянето на PCR тест, направен най-много 72 часа преди влизането в страната.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram