13/09/2023

5 най-чести грешки при смяна на моторно масло и как да ги избегнете

Вашето мнение
You already voted!

Смяната на моторно масло е една от най-важните процедури при поддръжката на автомобила. Въпреки това, много собственици на автомобили правят грешки при тази задача, които могат да навредят на двигателя, на всички авточасти ида  намалят неговия живот. В тази статия ще разгледаме петте най-чести грешки при смяната на моторно масло и ще ви дадем съвети как да ги избегнете.

Избор на неподходящо моторно масло

Изборът на правилното моторно масло е от съществено значение за оптималната работа на двигателя. Грешката, която много собственици правят, е използването на неподходящи моторни масла за конкретния автомобил или неспазването на препоръчителния вискозитет и спецификация. Това може да доведе до намалена смазочна функция и прекомерно износване на двигателя. Винаги се консултирайте с ръководството на автомобила както за избора на авточасти, така и за избора на препоръчани моторни масла за вашата кола.

Прекомерно използване на старото моторно масло

Оставянето на старото масло в двигателя, когато е настъпило време за смяна, е съществена грешка, която може да има наистина сериозни последици. Старите отработени моторни масла се натрупват с примеси и частици, които могат да блокират смазването и да предизвикат много по-бързо износване на двигателя. Винаги спазвайте препоръките за интервала на смяна на моторни масла и не ги задържайте по-дълго от необходимото.

Неправилно поставяне на масления филтър

Неправилното поставяне на масления е една от честите грешки при смяната на моторни масла. Ако масления филтър бива прекалено затегнат, може да се деформира, да се прокъса уплътнителят или да се повреди самият филтър. Ако е нестабилно поставен, може да се появят течове и съответно дори и загуба на моторно масло. Използвайте правилният начин за поставяне на маслен филтър при смяна на моторни масла, съгласно препоръките на производителя.

Преглед на други авточасти по време на смяна на моторно масло

Много собственици на автомобили правят грешката да не проверят други важни авточасти по време на смяната на моторно масло. Това включва проверка на ремъци, въздушни филтри, горивен филтър, като при необходимост те трябва да се се заменят с нови. Тези авточасти също играят изключително важна роля за оптималната работа на двигателя и наличните забележки или проблеми трябва да бъдат отстранени навреме.

Смяната на моторни масла е критична задача, която е задължителна част от редовната поддръжка на автомобила и изисква внимание и прецизност. Избягването на грешките, като неправилният избор на моторно масло, задържането на старото моторно масло и само доливане на ново, неправилния монтаж на масления филтър и липсата на проверка на останалите авточасти, може да запазят двигателя в добро състояние и да гарантират дълъг живот на автомобила ви. Правилната смяна с подходящи видове моторни масла е ключова за оптималната работа на автомобила и предотвратяването на по-големи аварии или износване на различни авточасти. Винаги следвайте ръководството на автомобила и се консултирайте с професионалисти, ако сте в съмнение при смяната на моторно масло.

Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram