19/07/2021

Какво трябва да знаем за депресията - лечение и въпроси

Вашето мнение
You already voted!

Един от на-масовите случай на депресия е следродилната депресия. Нейното ранно разбиране и симптоми са от съществено значение за бързото възстановяване, значително намалявайки риска за майката или нейното бебе и предотвратявайки бъдещи епизоди.

Следродилната депресия е спешен случай и такива жени трябва да получат подходяща помощ от психотерапевт възможно най-скоро. Те изискват да бъдат добре обгрижвани, за да имат достатъчно помощ и достатъчно почивка за майката. За безопасността както на майката, така и на бебето, те трябва да се управляват като стационар за правилно наблюдение.

Профилът на симптомите ръководи начина на лечение и това се определя от специалиста психотерапевт. Модалностите на лечението включват лекарства, психотерапия или и двете. Формите на терапия включват когнитивна поведенческа терапия и междуличностната терапия са доказано ефективни при лечението на следродилна депресия. Ако тези начини не дават по-добри резултати, както се очаква, могат да се използват техники за стимулиране на мозъка като Електроконвулсивна терапия.

Важно е да се обучат новата майка и нейното семейство за психическото страдание, което е преживяла, и необходимостта да се регистрира по-рано в съответното здравно заведение за последваща бременност. Също така, поддържащата терапия с помощта на добър психотерапевт може да помогне на майката да се обвърже с детето непосредствено преди изписването от болницата в случаи на продължително пренебрегване на детето.

Усложнения на депресията

Оставянето на жена със следродилна депресия нелекувана създава повече предизвикателства за психичното здраве на новата майка, нейното бебе и семейството. Това може сериозно да засегне връзката между майката и детето, да причини пренебрегване на личните грижи и грижите за бебето. Ако не кърмите, докосвате или държите на вярата, че бебето е нечие друго, допълнително увеличава шанса да навреди на бебето. Следователно майките със следродилна депресия не трябва да бъдат оставяни сами да се грижат за своите бебета и задължително трябва да бъдат под наблюдение на психотерапевт.

Лошо или нелекуваните жени със следродилна депресия могат да бъдат опасни за себе си и семейството си. Следродилната депресия може да се влоши до психоза, където те изпитват заблуди и дори халюцинации. Също така, децата на майки с нелекувана следродилна депресия могат по-късно да развият поведенчески или емоционални проблеми като прекомерен плач, затруднения с храненето и съня или забавено развитие на езика.

Предотвратяване на депресията

Следродилната депресия е мъчително психично заболяване, което поставя много предизвикателства пред новите майки, техните партньори и семейства. Следродилната депресия обаче може да бъде предотвратена чрез предлагане на психологически и поддържащи грижи от добър психотерапевт на новите майки след раждането. Подкрепящите грижи включват подкрепа от жен в тяхното положение, посещения у дома и междуличностна терапия.

Скринингът за чувствителни жени към депресия поне веднъж по време на бременност или през първата година след раждането е препоръчан от Американския колеж по акушерство и гинекология с оглед предотвратяване на дезинтегриращия характер на следродилната депресия. С тези препоръчителни скрининги и последващи грижи се оказа рентабилно и възстановяване на по-добро качество на живот на засегнатите.

Следродилната депресия е тежко психично здравословно състояние при бременни жени и бащи, което изисква спешна медицинска намеса от психотерапевт. С различна честота и интензивност на симптомите понякога затруднява ранното им разпознаване.

Следователно, подходящият скрининг и оценка по време на бременност и след раждане могат да помогнат за намаляване на честотата от 1 на всеки осем бременни жени. Следродилната депресия не се ограничава само до жените, а има случаи на нови бащи, които са страдали от депресия в рамките на една година след приветствието на бебетата си. Проучванията показват, че половината от партньорите на жени, които изпитват следродилна депресия, може да изпаднат в депресия.

Рубрики:
Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram