19/04/2020

Ръст на незаконния внос на боклук за горене в Румъния

Вашето мнение
You already voted!

Грациозни пауни може би не са първото нещо, което посетителите очакват да видят в циментова фабрика. Въпреки това завод в румънския град Фиени е построил огромен птичарник в опит да убеди обществеността в екологичната си ангажираност.

Идеята за пауните е на техническия директор на централата Кристиан Войничи. Той заяви, че иска да покаже на обществеността, че въпреки че фабриката – която принадлежи към немската група Хайлдерберг Цимент – изгаря боклук вместо гориво, въздухът все още е достатъчно чист дори за пауните.

Въпреки това за НПО и екологичните активисти подобни трикове не могат да скрият проблема.

Заводът във Фиени е спрял да приема чуждестранни отпадъци от 2016 г., но активистите са обезпокоени, че на други внесеният незаконно боклук съдържа още по-токсични за околната среда материали.

Kато се има предвид високото ниво на корупция в Румъния и съседна България, наблюдатели се опасяват, че двете страни не могат да се справят с трафика на нерегламентирани отпадъци от по-заможните държави от ЕС.

Ориана Иримия от румънската неправителствена организация “Нулеви отпадъци” заяви, откакто Китай и други азиатски държави са спрели да внасят отпадъци от Западa, за съжаление тази роля се поема от Румъния.

Да се гарантира, че внасянето на тези отпадъци отговаря на законодателството на ЕС, е особено трудна в страна като Румъния, посочи Иримия.

“Нямаме капацитет да проверяваме всичкия внос”, аргументира се тя, обяснявайки, че в Румъния липсва голяма част от необходимото техническо оборудване.

Противно на общоприетото мнение, източноевропейските държави произвеждат много по-малко количество отпадъци на глава от населението, отколкото тези на запад.

Според данни на Европейската статистическа агенция Евростат, средният румънец произвежда 272 килограма отпадъци годишно – което го нарежда на последно място в ЕС, докато датчаните произвеждат най-много боклук – 781 килограма.

През 2016 г. заводът на Хайлдерберг Цимент във Фиени бе глобен за незаконно изгаряне на непригодни отпадъци, идващи от Италия.

Оттогава техническият директор Войничи настоява, че предприятието е спряло да използва чуждестранни отпадъци за гориво.

Разрастваща се търговия

Рудигер Куер, експерт по екологична политика в университета на ООН, заяви, че незаконният трафик на отпадъци расте главоломно.

“Има компании, които прибират изоставени хладилници, компютри и телевизори, които след това изнасят нелегално, все по-често в източна Европа”, посочи той.

През последните месеци контейнери, натоварени с отпадъци от Италия разбуниха духовете и в България.

София изпрати обратно 157 контейнера по подозрение за фалшиви декларации за съдържанието им и засили граничните проверки на подобни пратки.

В региона има още много какво да се желае във връзка с прилагането на европейското законодателство що се отнася до отпадъците. През 2018 г Румъния беше санкционирана от Европейския съд за неспособността си да регулира адекватно бунищата в страната.

Мариан Давид, директор “Контрол на замърсяването” в Националната служба за екологична охрана в Румъния, признава, че през през последните години са били наложени само 15 глоби за нарушения, свързани с вноса на боклук.

Според Гийом Дюпаре, ръководител на националния френски орган, отговарящ за рециклирането, много стари мобилни телефони от Франция все още се озовават в източна Европа, където – в най-добрия случай – някои биват ремонтирани и препродадени.

Но други просто се изхвърлят, замърсявайки почвата и водите.

На място в Румъния хора като 31-годишния лекар Андрей Котарла в пристанищния град Констанца виждат с очите си последиците от трафикирането на отпадъци.

Котарла, който живее до фабрика, зави пред AFP: “Всеки ден виждам между 10 и 15 камиона, които докарват боклук, който след това ще бъде изгорен.”

“В овощната ми градина много от дърветата вече изсъхнаха”, добави той.

Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram