27/07/2020

Полша се оттегля от Истанбулската конвенция

Вашето мнение
You already voted!

ЕС и Съветът на Европа изразиха съжаление и тревога заради оттеглянето на Полша от международната конвенция за борба с насилието над жени. Полският министър на правосъдието Збигнев Зибро съобщи, че в понеделник ще започне подготовката на официалния процес за оттегляне страната от Истанбулската конвенция.

Договорът е първият обвързващ инструмент в света за превенция и борба с насилието над жени, изнасилването в рамките на брака и домашното насилие.

В миналото Зиобро отхвърли конвенцията като “изобретение, феминистко творение, целящо да оправдае гей идеологията”.

Представител на Европейската комисия казва пред “Франс прес”, че институцията “изразява съжаление, че такъв важен въпрос е изкривен от подвеждащи аргументи в някои държави членки”. Предишното центристко правителство на Полша подписа договора през 2012 г. и той беше ратифициран от парламента през 2015 г.

Договорът бе представен от Съвета на Европа, най-старата организация за правата на човека на континента (да не се бърка с Европейския съвет – б.р.), а нейният генерален секретар Мария Бурич осъди инициативата на консервативната партия “Право и справедливост” да оттегли Полша от него.

“Оттеглянето на Полша от Истанбулската конвенция би било много жалко и голяма стъпка назад за защитата на жените срещу насилието в Европа”, каза тя в изявление в неделя.

“Ако има някакви погрешни схващания или недоразумения относно конвенцията, ние сме готови да ги изясним в конструктивен диалог”, казва Бурич.

Около две хиляди души излязоха на протест в петък в полската столица Варшав срещу решението на правителството, като някои участници скандираха “Спрете насилието над жени”.

Други държави, които отхвърлят договора

Съветът на Европа подчерта, че единствената цел на Истанбулската конвенция е борбата срещу насилието над жени и домашното насилие.

Въпреки че конвенцията не урежда въпроса с гей браковете, това не е спряло отрицателна реакция към него в България, Полша, Унгария и Словакия.

В България ратифицирането на Конвенцията беше оттеглено през 2018 г. В страната бяха организирани и протести срещу споразумението.

През юли същата година Конституционният съд обяви Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие за противоконституционна. В решението си съдът посочва, че “въпреки безспорните си положителни страни, Истанбулската конвенция е вътрешно противоречива и това противоречие създава двупластовост в нея. Така съдържанието на част от разпоредбите й излиза извън декларираните цели на Конвенцията и нейното наименование.”

Съдиите от КС изтъкват като проблем понятието gender, което в българския вариант на Конвенцията се превежда като “социален пол”. Оттук следва притеснението, че това би задължило България да признае съществуването на повече от два пола. Това притеснение бе отхвърлено с изрична позиция от Съвета на Европа в началото на 2018.

В обяснителен доклад Съветът на Европа подчертава, че терминът gender няма за цел да замести понятието “жени” и “мъже”, а Конвенцията по никакъв начин не принуждава подписалите я страни да легализират едополовите бракове.

“България неправилно разбира термина “джендър” и трябва да му намери по-точен превод”, коментира специалният докладчик на Службата на Върховния комисар за правата на човека по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович.

В Словакия парламентът отхвърли договора, настоявайки – без доказателства – че той противоречи на конституционното определение на брака като хетеросексуален съюз.

Базираният в Страсбург Съвет на Европа, който не е част от Европейския съюз няма обвързващи правомощия. Той обединява 47 държави членки и отправя препоръки относно правата на човека и демокрацията.

Варшава вече се сблъска с Европейската комисия заради определени реформи в съдебната система, подкрепяни от наскоро преизбрания президент Анджей Дуда.

Турция също обмисля евентуално оттегляне от Конвенцията и в неделя (26 юли) жени се включиха в шествие в няколко града в страната, за да изразят подкрепата си за договора.

Демонстрациите отразяват и нарастващия гняв в Турция заради увеличаващия се брой убити жени, включително убийството на студентката Пинар Гултекин този месец.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram