08/06/2020

Министър Танева: Да не се хвалим какви сме измамници, че ще спрат европарите

Вашето мнение
You already voted!

Появи се скандален запис, в който земеделският министър Десислава Танева обяснява, че трябва да се крият нарушения по европрограмата “Обвързана подкрепа”, защото иначе Брюксел ще спре финансирането. Записът е от Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, твърди “Биволъ”.

“Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране, бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме… Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!”. Това обяснява Танева на Георги Василев, който е организационен секретар на асоциацията “Български пипер”.

В асоциацията “Български пипер” са постъпили 22 запитвания от нейни членове, които са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали от обвързаната подкрепа. “Ние се досещаме откъде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари, които получихме?”, пита Василев.

Министърката казва, че ще бъдат направени изчисления. Но добавя: „Ние защо така се въздържаме от много информация? Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че, колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и се компрометираме. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията…”. И съветва винаги всичко да се екстраполира и от обратния ред.

Пред “Биволъ” Георгиев коментира, че схемата се употребява за целенасочено крадене и не става въпрос за допуснати и регистрирани грешки, а за разкрити измами. “60% от хората, които кандидатстват по тази програма, лъжат държавата с помощта на Министерството на земеделието и храните. Това много добре го знаят в Държавен фонд “Земеделие” и в министерството. Откакто я има тази помощ, ние всяка година им го казваме“, обяснява той.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram