18/07/2020

Лидерите на ЕС не се споразумяха за Фонда за възстановяване, преговорите продължават

Вашето мнение
You already voted!

Преговорите на срещата на Eвропейския съвет достигнаха задънена улица по време на първия кръг от заседанието в петък (17 юли). Позицията на Нидерландия за управлението на планирания Фонд за възстановяване на ЕС се сблъска с тази на Италия и Испания.

Заседанието на европейските лидери за фондa от 750 милиарда евро за подкрепа на страни, засегнати от икономическата криза, породена от пандемията, приключи малко преди полунощ. Вторият кръг от преговорите е днес. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел искаше първо да се намери решение за структурата на фонда и чак тогава да се говори за размера му.

Очаква се днес Мишел да излезе само с малки промени в първоначалното си предложение.

Хага е готова да подкрепи икономиките, засегнати от пандемията. Но тъй като, за да се случи това, ЕС планира да създаде общ дълг, Нидерландия иска силен контрол върху инвестиционните и плановете за реформи на бенефициентите.

Нидерландия настоява да запази правото си на вето върху изплащането на парични средства в ЕС, ако не е съгласна с плана за реформи, представен от държавите, които искат да получат достъп до фонда, или ако не спазват условията му.

По време на вечерята на европейските лидери българският премиер Бойко Борисов е обвинил нидерландския си колега Марк Рюте, че иска да влезе в ролата на “полицая на Европа”, твърдят дипломатически източници на Financial Times. В събота, в началото на втория ден от срещата на върха Борисов пусна във Фейсбук снимка с Рюте с коментар: “Пълен синхрон”.

Това е много спорен въпрос и за страни като Испания, Италия или Гърция, които имат болезнени спомени от кризата в еврозоната. Редица държави също се опасяват, че потенциалното вето може да забави така необходимата помощ.

Според предложението на Мишел, за да получат достъп до т. нар. “механизъм за възстановяване и устойчивост”, страните членки ще трябва да представят национални планове за реформи въз основа на специфичните препоръки на Еврокомисията в съответствие с европейския семестър.

Въз основа на оценката на Комисията, последната дума за отключването на средствата ще дойде от Европейския съвет. За да бъдат одобрени плановете, ще е необходимо гласуване с квалифицирано мнозинство. Нидерландия обаче настоява за единодушие.

Документ, разпространен по време на срещата, предложи алтернатива, така наречената “спешна спирачка”. Това би позволило на неопределен брой държави да повдигнат въпроса за плащанията пред Европейския съвет, ако смятат, че дадена държава прави сериозно отклонение от плана, съгласуван с Европейската комисия.

Остава въпросът колко държави ще са необходими, за да се задейства тази клауза. На въпрос дали страната е сама в позицията си по този въпрос в края на срещата Рюте призна: “Става самотно”.

Всичко е отворено за преговори

Представител на ЕС коментира преди срещата, че нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено. Лидерите все още се придържат към точките, с които са дошли. Необходимо е единодушие за постигане на споразумение и впечатлението след първия кръг от разговорите е, че всичко все още е отворено за преговори.

Според източници от ЕС обсъдено е всичко – от размера на дългосрочния бюджет на блока и Фонда за възстановяване до дела на заемите и грантовете, както и критериите за разпределение на средствата и условието за спазването на принципите на правовата държава. Въпреки това в позициите остават огромни различия.

Късно снощи австрийският канцлер Себастиан Курц отново постави под въпрос обема на инструмента за възстановяване и открито отхвърли безвъзмездните средства в размер на 500 милиарда евро от Фонда за възстановяване, предложен от Европейската комисия.

Европейските лидери подчертаха историческия момент, а председателят на Еврокомисията Урсула Фон дер Лайен предупреди, че “целият свят ги наблюдава”.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram