25/07/2020

Италия въвежда карантина за пристигащите от България

Вашето мнение
You already voted!

00:01 часа на 25 юли Италия въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пътници, пристигащи от България и Румъния, както и за всички, пребивавали или преминали транзит през двете страни 14 дни преди пристигането им в Италия.

Италианското здравно министерство поставя идващите от България и Румъния в списъка за рискови посетители, редом с Бразилия, САЩ, Индия и Русия, където броят на заразените продължава да е много висок.

В разгара на лятото, докато италианските курорти се мъчат да компенсират загубите и привлекат международни туристи за рехавия заради пандемията сезон, Рим постави “отличничката” България и съседната й Румъния в черния списък страни, представляващи потенциална заплаха за пренасяне на заразата.

България и Румъния са първите две страни от ЕС, влезли в списъка, след падането на карантината и отварянето на европейските граници.

През юни Европейският съюз отвори границите за своите страни членки, а този месец облекчи мерките дори за идващите от Китай.

В списъка на рисковите страни през последния месец влязоха Сърбия, Македония и Косово, където се отбелязва тревожна тенденцията на увеличаване на броя заразени, но трите балкански страни не са са членове на ЕС.

Неотдавна Гърция наложи изискване за отрицателен PCR тест, въпреки че българските и румънски туристи са основният контингент летовници в северната част на страната.

Серия европейски страни също поставиха през последния месец пристигащите от Балканите в списъка на рискови държави. Малко преди Италия това направиха Дания, Белгия и Люксембург. Естония и Финландия се придържаха към по-предпазлив подход към тези страни още от началото на лятото.

През пролетните месеци западноевропейските страни отчитаха всекидневно покачване на заразените с коронавируса и жертви на COVID-19, a източноевропейските страни се хвалеха с ниския брой заразени. Имаха и основания.

България например бързо затвори граници, забрани пътувания между градовете в началото на март и бройката остана ниска. Дотолкова, че някои вирусолози изказаха предположения, че източноевропейците са вероятно по-защитени и устойчиви на вируса заради задължителната и до днес ваксина срещу туберколоза. Публикувани бяха статии, сравняващи данните за заразени в страни, където се слага БЦЖ и там където болестта от десетилетия се смята за изчезнала.

Най-звучен и гласовит в похвалите си за ниския брой заразени в страната беше премиерът Бойко Борисов. Той изтъкна многократно пред родната си публика, че колегите му от ЕС благородно завиждали и черпели опит от българските анти-ковид похвати.

Броят заразени наистина беше много по-нисък в сравнение със западните страни. Интензивните отделения в България не бяха подложени на натиск от тежко болни и лекарите в страната се справяха, без да бъдат подлагани на масови изпитания с тежки случаи. Няколко от тях загубиха живота си, но в сравнение с други страни бройката е завидно ниска.

В произволно избрана дата като 26 май например, България отбелязва 10 новозаразени и пет постъпили в болница, докато, в готвещата се за национален траур тогава Испания 854 души се бореха за живот, а в рекордната с жертви Италия те бяха 521.

Само два месеца по-късно ситуацията се обърна. Повечето италиански области отбелязват от седмици наред нулева статистика на заразени, а в “примерната” България и съседните й страни случите рязко дръпнаха нагоре. И не само защото се правят повече тестове. Правителството в София избърза с тоталното отваряне, а България беше може би единствената страна, която отвори стадионите за публика. Именно футболен мач през февруари се оказа най-масовото огнище на зараза в италиански град Бергамо, станал символ на драмата на пандемията в Европа.

Премиерът Борисов лично отменяше ограничителните заповеди на министъра на здравеопазването, който само часове след някое ограничение трябваше да го отменя под натиска на премиера.

Пристигащи в Италия българи споделят недоумението си защо италианците още ползват маски и се учудват, че тук хората продължават да се страхуват.

А страхът е на път и да се засили след като за последните дни броя на заразените се покачи. Това според здравните власти в Италия са пристигнали от трети страни. Най-нашумелият случай е пътници на полет Бангладеш, които избегнаха контрола и заразиха голяма група контактували лица, а в Южна Италия цяла казарма е под ключ защото карабинери, проверявали, пристигащи от рискови страни, дадоха положителен PCR тест.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram