30/07/2020

Европейски астронавт ще участва в следващата мисия на SpaceX

Вашето мнение
You already voted!

Астронавт на Европейската космическа агенция (ЕКА) ще бъде част от екипажа на борда на ракета на SpaceX, която ще се насочи към Международната космическа станция през пролетта на 2021 г. Последният път, когато европеец е излетял на мисия в космоса, която не е руска, е бил през 2011 г.

Във вторник (28 юли) французинът Томас Песке бе обявен за един от четиримата астронавти, които следващата година ще достигнат до космическата станция. Това ще бъде втората цялостна мисия на SpaceX, американска аерокосмическа компания, основана от Елън Мъск.

Астронавтът от ЕКА ще излети заедно с астронавтите от НАСА Шейн Кимбро и Меган МакАртър, както и японеца Акихико Хошид на мисия в орбита, продължаваща шест месеца. Към тях ще се присъединят още трима астронавти, които ще пристигнат с руската ракета “Союз”.

”Радвам се, че съм първият европеец, който лети на новото поколение американски космически кораби”, каза Песке и добави, че е привилегия, че е летял с космическия кораб “Дракон” на SpaceX, както и със “Союз”.

Компанията на Мъск успешно изстреля двама астронавти от НАСА в края на май, когато за първи път американци са летели в космоса след края на програмата “Космическа совалка” през 2011 г. Те трябва да се върнат на Земята на 2 август.

Тази демонстрация ще бъде последвана от първата официална мисия в началото на септември, когато още четирима астронавти ще се отправят към космическата станция. SpaceX е сключил договор за шест пилотирани изстрелвания като част от сделка за 2,6 милиарда долара.

Въпреки големия опит на “Союз” космическият кораб “Дракон” на SpaceX може да се окаже много полезен, тъй като събира допълнителен астронавт на борда, увеличавайки екипажа на Международната космическа станция до седем души.

НАСА посочи в изявление, че допълнителния астронавт ще позволи на агенцията “ефективно да удвои научната работа, която може да се извърши в космоса”.

Директорът на ЕКА Дейвид Паркър посочи, че “тoва участие е благодарение на силната ангажираност към европейската програма за проучване от страна на министрите на Space19 + в Севиля”, като се позова на неотдавнашна среща, на която агенцията осигури по-голям бюджет.

По-големияъ бюджет е предназначен за повече пилотирани изстрелвания, инвестиции за мисия до Луната и дори нова космическа станция. ЕКА няма официални планове за разработване на собствен космически кораб, но изпълнителният директор на “Арианспейс” Стефан Израел е отворен за идеята.

“Нищо не е невъзможно. Американската пилотирана космическа програма бе възстановена отново през 2012 г. Осем години по-късно станахме свидетели на пилотирания полет на SpaceX. Ако Европа направи същия избор, до края на десетилетието това ще бъде възможно”, коментира през май Стефан Израел.

Френският еврокомисар Тиери Бретон подкрепя космическата политика. Като част от споразумението на Европейския съвет за дългосрочния бюджет на блока миналата седмица, обаче секторът получи 3 милиарда евро по-малко от предвиденото.

По-малкият бюджет би направил по-трудно всеки опит за разработване на пилотирана ракета, независимо от коментара на Израел, че това е технически осъществимо. Ракетата на неговата компания “Ариана-6” трябва да излети за първи път в началото на следващата година.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram