22/07/2020

Евродепутати се усъмниха в успехите на Борисов в Брюксел

Вашето мнение
You already voted!

Евродепутатите Елена Йончева (БСП/Алианс на социалисти и демократи) и Радан Кънев  (ДБ/ЕНП) се усъмниха, че 29-те милиарда евро за България, с които премиерът Бойко Борисов след Европейския съвет, могат да се отчитат като постигнат от него успех.

Йончева зададе на Борисов три въпроса във Фейсбук. Първият е за фонда за възстановяване от последиците от коронавируса (NGEU). През юни ЕК предложи България да получи безвъзмездно 9.2 млрд. евро. Борисов обяви, че се е договорил за 7.7 млрд. евро. “Какво точно включват тези 7.7 млрд.евро, г-н Борисов? Да не се окаже, че всъщност безвъзмездните средствата за България са намалели с 1.5 млрд. евро”, пита тя.

Вторият й въпрос е за средствата, отпуснати на България от дългосрочния бюджет. “Борисов се похвали, че е договорил повече пари. Кои стойности се сравняват и цени по кои години, г-н Борисов?”, пита Йончева. И обяснява, че за 2014 – 2021 за България са отпуснати 28 млрд. евро. За следващия 7-годишен период сумата е 29 млрд. евро. Но бюджетът на ЕС има правила за отчитане на инфлацията и за 7 години полагащото се увеличение е 14.4%, т.е. 2 млрд. евро. “Означава ли това, че сме получили за новия програмен период 1 млрд. по-малко, в сравнение с предишния”, е въпросът й към Борисов.

Третото й питане е за какво точно Борисов ще използва предоставените възможности за заеми от ЕС. “Без да имате план за българската икономика, ще се окаже, че на прощаване сте изтеглили едни заеми, които българските граждани ще трябва да връщат”, смята тя.

Радан Кънев: Засега получаваме нула

Радан Кънев също критикува премиера. “Позицията на Борисов в Брюксел беше непочтена към българските граждани. Той отиде там, без да обяви позициите, които ще защитава, без публично обявена платформа, без консултации с НС и депутатите в ЕП. Естествено – без национален план и експертен екип. Така си създаде алиби да нарече всеки резултат успех. Което и направи”, обобщава евродепутатът.

Според него, ако нямаш цели и програма, не можеш да отчетеш успех. “Правителството завърши нула на нула. Гражданите на България, и особено хората в Маришкия басейн, обаче загубихме много”, смята той. И оценява като спорна постигнатата от Европейския съвет сделка. “Тя е компромис между разумните, понякога крайни, искания на “стиснатата петица” (Австрия, Нидерландия, Дания, Швеция, Финландия) и корупционния напън на източните лидери да скопят условията, свързани с налагане на върховенството на закона”, пише Кънев във Фейсбук. И допълва, че има и много разумни решения, насочени към повече контрол върху реформите и националните планове за възстановяване.

Клаузата за върховенство на закона – доста повърхностна и безпомощна – е голяма загуба за гражданите на ЕС и за позициите на ЕП. Той ще препоръча парламентът да не приема клаузата в този вид.

Действителността според Кънев:

– Фондът за справедлив преход за въглищните райони беше намален четири пъти. Това е огромен провал и заплаха за енергийния преход, който сега трябва да се финансира с бюджетни средства.

– Борисов обяви 29 милиарда евро, които “получаваме”. Това е крайно некоректно изказване – голяма част от тези средства могат да бъдат инвестирани единствено въз основа на Национален план за възстановяване и реформи. Такъв план ние нямаме, т.е. засега получаваме нула. Нула.

– Въведе се т.нар. “ръчна спирачка”, т.е. парите за всяка държава могат да бъдат спирани, ако реформи по модернизация на икономиката и адаптация към “Зелената сделка” не се провеждат.

– Борисов се изказа (може би единствената “програмна заявка”) в полза на повече субсидии и по-малко заеми. Резултатът е точно обратният. По мое мнение, това не е лош резултат. Заемите и финансовите инструменти са по-силен и по-прозрачен модел на инвестиции. Трудно обаче може да се определи като “успех”.

Андрей Ковачев: Да разделяме вътрешния дебат от успехите

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) отговаря на Кънев, че позицията му е странна след увеличаването на средствата за България в сравнение с предишната Многогодишна финансова рамка, като се има предвид, че общата й стойност е била намалена заради Брекзит. Националните програми тепърва ще се одобряват във всяка страна-членка, допълва Ковачев и напомня застъпничеството на България по време на Съвета за критерия върховенство на закона, което е и подкрепа за “пестеливата група”. “Наистина би трябвало да разделяме вътрешния дебат и политически желания и харесвания от успехите за България по тази сериозна тема с многогодишно отражение”, допълва Ковачев.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram