20/04/2020

ЕК отлага действия по Зеления пакт заради кризата с коронавируса

Вашето мнение
You already voted!

Европейската комисия ще трябва да пренареди приоритетите си в условията на кризата с коронавируса като не толкова належащите инициативи, като стратегиите за биологичното разнообразие и “От фермата до трапезата”, вероятно ще се забавят, научи EURACTIV.

Официално шоуто трябва да продължи. На четири очи обаче официалните лица признават, че Брюксел трябва да преразгледа приоритетите си, за да включи всичките си сили в продължаващата борба срещу кризата с коронавируса.

“Към настоящия момент нямаме коментар, по отношение на последващ ефект за законодателната работа”, заяви Ерик Мамер, главен говорител на Европейската комисия, по време на редовна пресконференция във вторник. (17 март).

Той обаче посочи, че на ход е преструктуриране на приоритетите в Европейската комисия, включително свързани с ограниченията, вързани с работата от разстояние.

“За да работи законодателната дейност, трябва и институциите да работят”, призна Мамер, добавяйки, че службите на Комисията и другите институции на ЕС “определено ще трябва да приоритизират работатата си в текущата ситуация”.

Забавяне на “неналежащите инициативи

В резултат на това “неналежащи” инициативи като стратегията за биологично разнообразие и стратегията “От фермата до трапезата”  вероятно ще се забавят с няколко седмици. Според работната програма на Комисията те трябваше да бъдат приети преди края на март. Сред другите инициативи, свързани със Зеления пакт, които вероятно също ще се забавят, е и стратегията за суровините.

“Няма да има съществено разлика, ако приемем тези стратегии след две или три седмици”, посочи пред EURACTIV служител на Комисията, пожелал анонимност. “Трябва да концентрираме усилията си върху кризата с коронавируса”.

Това обаче не означава, че Европа може да “забрави за Зелената сделка”, за да се съсредоточи върху коронавируса, както предложи чешкият премиер Андрей Бабиш в понеделник. Комисията няма да спре и схемата си за търговия с емисии, както поиска Полша чрез заместник-министъра на държавните активи Януш Ковалски, заявиха служители на ЕК.

“Дългосрочната работа по Зеления пакт продължава успоредно с борбата с коронавируса и продължава да е един от приоритетите”, потвърди Вивиан Лунела, говорител на Европейската комисия за Европейската зелена сделка.

“В момента подготвяме следващите инициативи и работата продължава”, посочи Лунела. Тези действия са “в ход чрез нашите колеги, които работят от разстояние”, заяви тя в отговор на въпроси от репортери във вторник (17 март).

Дистанционната работа обаче не ускорява вътрешните процеси на Комисията. В понеделник вътрешните сървъри на ЕК се сринаха, след като хиляди служители се опитаха да се свържат едновременно, научи EURACTIV.

В следствие на това служителите на Комисията не работят на пълни обороти. Това се отнася и за техните лидери, които също работят дистанционно заради пандемията.

Франс Тимерманс, изпълнителният вицепрезидент на Комисията, отговарящ за Зеления пакт, се подложи на карантина до 20 март, след като присъства на среща с френския държавен секретар за екологичен преход Брюн Поарсон, която даде положителна проба за COVID-19.

Въпреки потвърждението на Лунела, че Тимерманс е в “добро здравословно състояние” и “няма никакви симптоми”, неговата самоизолация няма да ускори инициативите, свързани със Зелената сделка.

Австрия: Зелената сделка остава дългосрочен приоритет

В по-общ план политиците заявиха, че борбата срещу коронавируса, макар и основен приоритет в момента, не трябва да отвлича вниманието на Европа от по-дългосрочните цели като изменението на климата.

Австрийският федерален министър за действия в областта на климата Леоноре Гевеслер отхвърли призивите на чешкия премиер Андрей Бабиш, който заяви, че работата върху Зелената сделка трябва да бъде преустановена, за да се съсредоточи ЕС върху коронавируса.

“Не съм съгласна с Андрей Бабиш”, каза Гевеслер. Въпреки че посочи, че кризата с коронавируса трябва да бъде преодоляна “сега”, тя подчерта, че политиците носят отговорността за дългосрочната перспектива на гражданите си.

“Промяната в климата е екзистенциална заплаха, която може да бъде преодоляна с икономическата програма Зелената сделка”, заяви Гевеслер пред EURACTIV.

“Тази стратегическа програма определя как можем да инвестираме заедно с бизнеса и да се преструктурираме, да модернизираме икономиките си. Това ще предизвика огромен възход на иновациите. Като европеец съм убедена, че това е правилният път и че трябва да го следваме”, добави тя.

“Вече трябва да започнем да планираме икономическия отговор на коронавируса, продължи тя, като заяви, че “старият модел на растеж, работещ с енергия от изкопаеми горива, е минало”.

В Европейския парламент също бяха на това мнение.

“Неспособността да се отговори на климатичната криза няма да помогне в борбата с коронавируса, така че тези, които използват този предлог срещу Зелената сделка, са безотговорни”, заяви Паскал Канфен, френски евродепутат, председател на Комисията по околна среда и обществено здраве в Европейския парламент.

“След пика на кризата, когато икономическото възстановяване трябва да се ускори, ще бъдем на кръстопът: всяка инвестиция в инфраструктурата, в строителния сектор или в автомобилния сектор ще трябва да бъде съобразена със стратегията за климата”, заяви Канфин пред EURACTIV.

“Имаме възможността да превърнем тази криза във възможност за климата – нека да я използваме”, посочи Канфен, член на групата “Поднови Европа” на Еманюел Макрон в Европейския парламент.

Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram