12/06/2020

Бързо споразумение за плана за възстановяване на ЕС е малко вероятно

Вашето мнение
You already voted!

До месец юли ще бъде много трудно да се постигне споразумение за фонда за възстановяване и общия седемгодишен бюджет на ЕС, какъвто бе предварителният план. Има много разногласия по отношение на размера и разпределението на парите, както и свързаните с това условия. Това признаха в сряда (10 юни) служители на ЕС и дипломати от страните членки.

Всички обаче са единодушни, че бързото постигане на споразумението е от съществено значение, тъй като ЕС е изправен пред най-дълбоката рецесия от 70 години насам.

За да се противопостави на икономическия спад, в края на май Европейската комисия предложи безпрецедентен фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро. Фондът се състои предимно от безвъзмездни средства и е най-големият икономически стимул, планиран някога от блока.

Европейската комисия актуализира и своя дългосрочен бюджет – многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021-2027 г.

“Би било много добре, ако постигнем политическо споразумение през юли”, призна еврокомисарят по икономика Валдис Домбровскис след съвета по икономически и финансови въпроси миналия вторник.

Но това ще е херкулесова задача. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се свърза с лидерите на ЕС, за да получи мненията им за предложението.

След този пръв кръг преговори служител на ЕС коментира пред EURACTIV, че ще бъде “много трудно” да се стигне до единодушие преди лятото.

Лидерите на ЕС не успяха да подпишат споразумението за бюджета през февруари, тъй като разликите в позициите между страните от северна, южна и източна Европа бяха твърде големи, за да бъдат преодоляни. Коронавирусът допълнително изостри различията сред държавите членки.

Обновената финансова рамка и фондът за възстановяване бяха поставени под въпрос особено от страна на Нидерландия и Австрия, както и от някои източни страни членки като Унгария. Служител на ЕС коментира, че всяка държава членка има своите възражения, водена от специфичните си интереси.

Основните несъгласия са във връзка с големината на фонда, съотношението между заемите и грантовете за 500 милиарда евро; и схемата за разпределение на средствата. Държавите членки са на различни позиции и относно условността, свързана с националните планове за възстановяване, които трябва да бъдат представени.

В случая на страни като Нидерландия, списъкът с възраженията е още по-дълъг, коментира дипломат от ЕС.

Хага постави под въпрос въвеждането на нови данъци в ЕС – като например единия данък за пластмасата, който трябва да стане част от пакета за финансиране на фонда. Нидерландия не е съгласна и със срока на връщане на дълга на ЕС. Нидерландия иска алтернатива на непрозрачната процедура по комитология, която да позволява на държавите членки да се включат в управлението на фонда.

Друга група държави, като Италия, Испания, Франция и Португалия, демонстрират по-конструктивна позиция, посочи испански служител. Но въпреки това, постигането на консенсус до края на следващия месец би било “много трудно”, добави той.

Част от проблема е огромното количество информация, с която държавите членки трябва да се запознаят. Пакетът, представен от Комисията преди две седмици, включва 22 предложения, които обхващат планираните разходи за всички основни политики на ЕС, включително огромните пакети на Общата селскостопанска политика и кохезионната политика.

Нидерландия посочи, че няма да е готова да обсъжда конкретни цифри преди средата на юли.

Ако бъде подписано политическо споразумение следващия месец, ще има достатъчно време за приключването на националните процедури за ратификация в 27-те държави членки през втората половина на годината. Ако това се случи, засегнатите региони ще започнат да усвояват средствата в началото на следващата година.

Тази седмица посланиците на ЕС ще се срещнат три пъти, за да се ускори техническият процес. Освен това, министрите на финансите ще обсъдят пакета за възстановяване два пъти тази седмица. На 19 юни и лидерите на ЕС ще обсъдят плана за възстановяване за първи път. След това Мишел планира да представи “преговорна кутия”, за да се опита да сближи националните позиции.

Срещата на върха в Брюксел е планирана за 9 или 10 юли – първата физическа среща след приемането на ограничителните мерки през март. При необходимост, може да бъде свикана и втора среща на върха в края на юли, посочи служител на ЕС. Въпреки големите пречки, желанието за бързо постигане на споразумение е споделяно от мнозинството страни членки.

“Въпреки че съществуват немалки различия между различните държави, оставам с впечатлението, че всички страни членки имат желание да постигнат споразумение в кратък срок”, коментира германският финансов министър Олаф Шолц.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram