29/05/2020

България би могла да получи 2.7 млрд евро от Фонда за справедлив преход

Вашето мнение
You already voted!

В четвъртък (28 май) Европейската комисия обяви как отделните страни-членки на ЕС могат да се възползват от увеличения Фонд за справедлив преход в размер на 40 милиарда евро. Фондът подпомага страните, които все още разчитат на въглища в енергийния си микс.

Все още продължават разговорите за разширяване на обхвата на фонда до повече региони, които се нуждаят от “зелена” помощ. България ще получи 2,693 млрд евро от Фонда, показват документите на Европейската комисия. Фондът ще бъде увеличен, ако страните членки подкрепят новото предложение на Комисията и Фондът за възстановяване след COVID-19 в размер на 750 млрд. евро.

Според предложението, Фондът за справедлив преход (ФСП)  ще нарасне от 7,5 млрд. евро до 40 млрд. евро. Европейската комисия заяви, че допълнителни 2,5 милиарда евро ще бъдат предоставени като свежи пари, а останалата част под формата на заеми от капиталовите пазари.

Еврокомисарят по въпросите на климата Франс Тимерманс посочи пред репортери: “Решихме да направим Фонда едно от нашите забележителни предложения за възстановяване” и че “сега с повече ресурси можем да преминем към зелен преход”.

Регионалният комисар Елиза Ферейра добави, че ” фондът ще увеличи предлаганото финансиране, за да бъде преходът възможно най-лесен”. Фондът за справедлив преход е част от по-широк механизъм, който сега ще е в размер на 150 млрд. евро.

По-рано в четвъртък Европейската комисия публикува данни, използвайки същите показатели, както и преди. Те демонстрират как всяка от 27-те държави-членки на ЕС ще бъде засегната от финансовата тежест на климатичната война, тъй като не всяка страна ще може да се възползва от същото количество финансиране.

Според последните данните на Комисията, от Фонда за справедлив преход България ще получи 2,693 милиарда евро. Първото предложение през януари планираше сума в размер на 458 млн. евро. “Марица” и “Бобов дол” са в двата региона, които според EK трябва да получат помощ за прехода си към нисковъглеродна икономика.

Полша, която беше страната с най-голям дял от фонда в предишното предложение – 2 милиарда евро, сега ще има право на 8 милиарда евро. Това е по-голяма сума от общия размер на първоначалния план на Европейската комисия и новия максимален таван. Извънредните приходи на Германия нарастват от 877 милиона евро на над 5 млрд. евро

Румъния може да получи € 4.4 млрд. евро, а Чехия – 3.4 млрд. евро. Франция, Италия и Испания ще получат по около 2 милиарда евро всяка, а средствата за Люксембург ще се увеличат от 4 до 19 милиона евро.

Според Европейската комисия, минималният интензитет на помощта е 32 евро на глава от населението в рамките на целия период, вместо 6 евро, както беше заложено в предложението през януари.

Сумите все още не са окончателни

Тези стойности обаче са само ориентировъчни, тъй като разговорите между Комисията, националните правителства и Европейския парламент дали методът на разпределение трябва да бъде променен, за да се отрази новата сума във Фонда за сраведлив преход, продължават.

“Диалогът между Комисията и държавите членки във връзка с избора на специфичните области, където намесата на механизма трябва да се фокусира продължава”, посочи Ферейра.

Еврокомисарят добави, че “с допълнителните средства и след диалог с държавите членки не се изключва разширяването на областите, които да се възползват от Фонда за справедлив преход”. Ферейра посочи, че структурата на ФСП няма да се промени съществено.

Като продължение на първоначалното си предложение в началото на 2020 г. Комисията публикува списък на регионите, които биха могли да бъдат финансирани до успешното представяне на задълбочени стратегии.

В списъка са Полша и Германия, най-големите региони за добив на въглища, въглищните райните във вътрешността на Испания, производството на стомана в Южна Италия и замърсяващите морски пристанища в Малта.

Предложението на Комисията предизвика критики от райони, в които зеленият преход вече е започнал или дори е приключил, тъй като те твърдят, че са пренебрегвани. Регионите с по-ниски доходи се оплакват, че фондът трябва да се използва само за райони с тежки въглеродни емисии.

Увеличението на размера на ФСП се очакваше още когато Комисията предложи първия си план в размер на 7,5 милиарда евро. През февруари правителствата се разделиха на два лагера по време на преговорите за дългосрочен бюджет – “Приятелите на кохезията” и “Пестеливите”.

Финансирането на политиката в областта на околната среда бе определено като област, в която има възможност за постигане на консенсус с “Пестеливата четворка” – Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция – които подкрепят идеята за по-малък бюджет.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram