28/07/2020

2020: Различното лято

Вашето мнение
You already voted!

Това лято ще е различно.

Пътуването във времена на коронавирус не е удоволствие дори и само в рамките на континентална Европа. Междуконтиненталното пътуване пък почти е спряло напълно, поддържат се само няколко връзки.

Вярно е, че в някои страни в Европа, ситуацията се е подобрила драстично в сравнение с положението през април и май.

Но разнообразието на пътническите дестинации остава по-ограничено от обикновено, дългите пътувания са невъзможни, а рискът да останете без обратен полет в чужбина не е за подценяване.

Предупрежденията за пътуване все още важат, но изискванията за влизане в страната се различават значително между отделните държави членки на ЕС. Всяка една има свои мерки за смекчаване на епидемията, които могат да включват да налагенето на вечерен час или ограничени обществени услуги. Границите могат да се затворят, а полетите да бъдат отменени с предупреждение в кратки срокове.

Много държави членки, сред които Германия, вече обявиха, че в случай на нова вълна на вируса, няма да организират кампания за прибирането на гражданите си закъсали в чужбина като тази през март и април.

През май Европейската комисия изготви план за действие, за да се опита да спаси летния сезон като представи пътна карта със здравни препоръки за авиокомпании, хотели, къмпинги, ресторанти и барове.

Но тъй като държавите членки прилагат ограниченията по различен начин, а мерките на федерално, регионално и местно равнище често са в противоречие, липсата на амбициозни туристически планове са разбираеми.

Въпреки това четири от най-големите авиокомпании – “Луфтханза”, “Бритиш Еъруейс”, “Юнайтед” и “Американ Еърлайнс” – призовават правителството на САЩ и ЕС да лобират от тяхно име, за да бъдат подновени отново трансатлантическите пътувания. И това въпреки факта, че САЩ са страната с над една четвърт от всички заразени в глобален мащаб.

Подобни призиви вероятно ще останат нечути от ЕС, който религиозно спазва ограниченията си за пътуване в трети страни.

Във всеки случай Европа, която представлява половината от световния туристически пазар по отношение на пристиганията, беше силно засегната от коронавируса.

Според Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), авиокомпаниите претърпяха най-лошата си година с хиляди отменени полети и затворени граници. Асоциацията оценява глобалните загуби за въздушни пътувания до 100 милиарда евро до края на тази година.

Може би тази пандемия ще доведе до отдавна просрочената промяна в световната туристическа индустрия. Фокусът може да се измести към пътувания по-близо до дома и по по-зелен и устойчив начин.

А вие се насладете на лятото. И не забравяйте да проверите изискванията за пътуване преди да стегнете куфарите.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram