26/05/2022

За какво са необходими различните видове автогуми?

Вашето мнение
You already voted!

Ако някога сте искали да знаете малко повече за онези черни гумени неща, които държат колата ви залепена за пътя, тогава сте попаднали на правилното място. Тази статия е своеобразно ръководство за голямото разнообразие от типове гуми, налични за автомобили, гуми за 4x4 офроуд, високоефективни гуми, всесезонни, зимни и летни гуми.

Много шофьори никога няма да си помислят да се отклонят от вида на автомобилната гума, с която са закупили автомобила си, и когато протекторът й се износи, просто ще поръчат подобни автогуми за замяна. Други шофьори са достатъчно приключенски настроени, за да пазаруват подобни гуми, произведени от любимите им марки, или по-евтини гуми на по-атрактивни цени, но малко шофьори обмислят напълно да променят типа автомобилни гуми, монтирани на превозното им средство.

Индустрията за автомобилни гуми е индустрия за милиарди долари и евро. Въпреки че повечето хора не смятат гумите за вълнуваща и кой знае колко важна покупка, те са една от най-важните части на автомобила. Протекторът на автомобилните гуми може да се износи и избледнее, което може да доведе до лошо представяне и опасни условия на шофиране.

Причини за смяна на автомобилните гуми

Причините да искате да смените самия вид на автомобилните гуми на колата си включват преминаване от стандартни към зимни гуми, когато е по-студено, желание да спестите гориво с енергоспестяващи гуми, подобряване на управлението при висока скорост с гуми за ефективност или търсене на допълнително удобство и безопасност при движение - повредени, компрометирани или спукани гуми. Шофьорите на 4x4 офроуд автомобили и SUV може също да обмислят смяна на гумите, за да отговарят на основната употреба на превозното им средство.

custom dimensions 1200x800 px 27

По-долу след списък с всички основни типове гуми с обяснение във всяка категория. Ако се интересувате от конкретен тип гуми, то подробна техническа информация е налична на уебсайтовете на производителите на автомобилни гуми, които можете да използвате, за да проучите най-добрите марки гуми и най-добрите гуми, които да отговарят на вашия стил на шофиране, пътни условия или вашия джоб, разбира се.

Видове гуми:

  • Летни гуми - Този тип гуми се монтират стандартно от повечето производители на автомобили, така че вашият нов автомобил вероятно ще дойде нов от шоурума с летни гуми и колите са склонни да останат с тях, защото много собственици просто сменят гумите си когато му дойде времето. Летните гуми са проектирани да работят най-добре над 7 градуса по Целзий.
  • Всесезонни гуми - Всесезонните автогуми се използват от сравнително кратко време като идеята им е да запълва промеждутъка между летните и зимните гуми. Данните на Continental сочат, че всесезонните гуми в момента представляват около 4% от пазара на гуми в Обединеното кралство.
  • Зимни гуми - Както бе споменато по-горе, зимните гуми са специално изработени и проектирани да се справят най-добре при студени и заледени условия. Това означава, че са направени от каучукова смес, която е по-ефективна при ниски температури - по-специално под 7 градуса по Целзий.
  • Енергоспестяващи гуми - Когато шофирате, дизеловия или бензинов двигател или електрическият двигател на вашия автомобил трябва да преодолеят това, което обикновено се нарича „съпротивление при търкаляне“ на гумите ви спрямо асфалта. От гледна точка на ефективността, колкото по-ниско е съпротивлението при търкаляне, толкова по-добре, защото може драстично да повлияе на разхода на гориво.
  • Нископрофилни гуми и високопроизводителни гуми - Спортните и високоефективните автомобили използват автогуми, които са проектирани и конструирани така, че да използват максимално потенциала на автомобила. Обикновено това означава, че те са по-широки от обикновено, за да осигурят възможно най-голяма контактна повърхност ​​с асфалта, което може да увеличи максимално сцеплението по време на ускорение, спиране и завиване в сухи условия.
  • Runflats са гуми, проектирани с подсилена структура на страничната стена, която ще издържи теглото на вашия автомобил, дори когато налягането на въздуха падне поради пробиване, срязване или спукване. Те се считат като предимство за безопасността, тъй като стандартната гума често може да се разпадне създавайки голяма опасност след пробиване при висока скорост, докато run-flat гумата ще запази структурната си цялост, позволявайки на автомобила да се забави безопасно. Обикновено ще можете да шофирате и на спукана гума при ограничени скорости и на малко разстояние.
  • Гуми за офроуд и гуми 4х4 - В наши дни модата за каране на джипове в стил кросоувър и 4x4 за движение по пътищата означава, че много от тях са оборудвани с абсолютно същия вид гуми. Въпреки това, за малкия брой джипове, които се осмеляват да излязат от асфалта, е от решаващо значение да е монтиран правилният тип гума.
Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram