15/07/2020

Великобритания забрани на Huawei да изгражда 5G мрежата ѝ

Вашето мнение
You already voted!

Великобритания изключва Huawei от изграждането на инфраструктурата на бъдещата си 5G мрежа, съобщи правителството във вторник (14 юли). Китайската компания незабавно призова администрацията на Борис Джонсън да преразгледа решението, което компанията е “съществено препятствие за бизнеса” ѝ в Европа.

Като част от новите правила, представени от британския дигитален министър Оливър Даудън във вторник, закупуването на 5G оборудване от Huawei ще бъде забранено от края на тази година. До края на 2027г.  цялото оборудване на компанията, ще трябва да бъде премахнато от 5G мрежите в страната.

Телекомуникационните оператори ще бъдат задължени да прилагат новите правила съгласно законопроект за сигурността на телекомуникациите, който ще бъде внесен в парламента през есента.

Законопроектът изисква пълното премахване на цялото 5G оборудване на Huawei до 2027 г., каза Даудън във вторник и добави, че “от края на тази година телекомите не трябва да купуват никакво оборудване от Huawei”.

В резултат на новите мерки, посочи  той, разгръщането на 5G мрежата на Обединеното кралство ще се забави с две до три години и това ще струва допълнителни 2 милиарда британски лири.

Huawei веднага изрази разочарование си от решението.

“Това решение заплашва да забави изграждането на 5G инфраструктурата  на Великобритания, да увеличи цените и да задълбочи цифровото разделение”, се казва в изявление на компанията. “Призоваваме правителството да преразгледа решението си”.

Натиск от САЩ

Решението идва след скорошен преглед от Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство (NSCS), който излезе с позиция, че оборудването на Huawei вече не е безопасно за използване.

През май департамента по търговия на САЩ обяви нови ограничения върху продажбите на Huawei на чипове, направени с американско оборудване. Ограниченията са насочени срещу стратегическото придобиване на полупроводници от Huawei.

Този ход се възприема като следващата стъпка срещу китайската компания, след като през май 2019 г. администрацията на Тръмп включи Huawei в т. нар. “списък на юридическите лица”. Това затруднява американските компании да получават лицензи за бизнес с Huawei.

Прегледът на NSCS бе направен след приемането на новите ограничения на САЩ  и бе представен на правителството на Обединеното кралство в началото на юли.

Samsung и NEC

Сега Обединеното кралство вероятно ще се обърне към южнокорейските компании Samsung и NEC за изграждане на 5G инфраструктурата си.

Даудън подчерта нуждата от защита на други телекомуникационни компании, които биха могли да бъдат повлияни негативно от забраната на Huawei.

“Първото, което трябва да направим, е да гарантираме, че защитаваме другите двама доставчици на пазарa, Nokia и Ericsson“, каза Доудън. “Второ, трябват ни нови доставки и те ще дойдат от Samsung и NEC”.

Министърът в по дигиталните въпроси в сянка, Чи Онвура (Лейбъристка партия) изрази опасенията си, че евентуалните разходи, направени в резултат на забраната на Huawei, в крайна сметка могат да бъдат прехвърлени на потребителите. Тя подчерта, че тези разходи е можело да предвидени отдавна.

“Това е катастрофа за нашата дигитална икономика, но такава, която можеше да бъде видяна и от космоса”, каза тя. “Разходите на BT и на други доставчици са в размер на милиарди”.

Ситуацията в ЕС

Междувременно Брюксел също има своите опасения, свързани с бавното изграждане на 5G инфрастриктурата в целия блок.

В началото на май зам.-председателят на Европейската комисия по въпросите на дигиталните технологии Маргрете Вестегер призова министрите на ЕС да избегнат колкото е възможно повече забавянията на търговете за 5G спектър. Това се случва на фона на новите предизвикателства пред индустрията, породени от здравната криза и притесненията на държавите от участието на Huawei.

Призивът на Вестегер идва след обявяването на поредица от забавяния на търговете за 5G спектър в Европа – сред които Испания, Австрия, Португалия и Чехия.

 

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram