19/04/2020

Учени: Коронавирус може да умре единствено на 92 градуса за 15 минути

Вашето мнение
You already voted!

Коронавирус - унищожение

Група френски учени от университета в Прованс откриха, че коронавирусът умира напълно, когато е изложен на топлина при 92 градуса за 15 минути. Техните открития са публикувани на ресурса bioRxiv, който произвежда научни материали.

По време на експеримента изследователите загряват коронавируса до 60 градуса за един час, установявайки, че след такова излагане някои от неговите щамове все още продължават да се размножават. Часовото нагряване до 60 градуса е стандартният протокол за деактивиране на вируса, използван в повечето лаборатории, където се изследват анализи на пациентите.

В същото време става ясно, че е възможно пълно деактивиране на коронавируса след нагряване до 92 градуса за 15 минути.

За да проведат изследването, учените използват африкански клетки на бъбреците от зелена маймуна, заразени със щам на коронавирус, получен от пациент от Германия. Заразените клетки се поставят в две епруветки: едната с чиста среда, другата с протеини от животински произход, симулиращи реални, а не стерилни условия.

След стандартната процедура за нагряване, вирусните щамове в чиста среда били напълно деактивирани, но някои от тях останали в нестерилни проби. Изследователите предполагат, че стандартният протокол за дезактивация може да е достатъчен за унищожаване на проби с ниско вирусно натоварване, но това може да не е достатъчно за проби с високо съдържание на вируси.

Авторите на експеримента отбелязват, че резултатите от тяхното проучване трябва да допринесат за избора на най-подходящия протокол за дезактивация на вируса, за да се предотврати заплахата от инфекция на медицинския персонал, който работи директно с пробите.

Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram