16/07/2020

Тръмп и Байдън се надпреварват в критика на Китай

Вашето мнение
You already voted!

Джо Байдън и Доналд Тръмп

Китай бързо стана водеща предизборна тема, след като президентът Доналд Тръмп и демократът Джо Байдън влязоха в словесен спор кой заема по-твърда позиция спрямо Китай. Щабът на Тръмп пусна предизборен клип, на който Байдън вдига тост със Си Цзинпин, въпреки че Тръмп е правил съвсем същото с китайския президент в Азия и когато той е гостувал в неговия клуб във Флорида. Клипове на щаба на Байдън показват как Тръмп омаловажава коронавируса и хвали Си за прозрачните му действия за пандемията, въпреки че е ясно, че Китай е крил от света подробности за заразата.

„Мисля, че това ще стане изключително важно, но не знам кой ще извлече преимущество“, казва Франк Лунц, социолог към Републиканската партия. Той е изследвал предизборните клипове и смята, че Китай е една от трите водещи теми заедно с икономиката и справянето с коронавируса.

Китай не е просто външнополитически въпрос за ноемврийските избори. Това е въпрос, дълбоко свързан с проблемите около вируса, който срина икономиката на САЩ. Освен това гласоподавателите ще се питат дали Тръмп, или Байдън по-добре ще защити САЩ от нечестните търговски практики на Китай, от кражбите на интелектуална собственост, от неговата нарастваща агресия по света и нарушенията му на правата на човека. „Този, който изглежда по-сервилен пред китайските лидери, ще бъде изложен на по-голяма опасност“, казва Лунц.

Когато коронавирусът се разпространяваше из САЩ, едно изследване през март на Изследователския институт „Пю“ установи, че американците са със все по-отрицателни възгледи относно Китай, като 66 на сто казват, че имат неблагосклонно мнение. Това е най-отрицателният рейтинг откак този въпрос е бил задаван за пръв път през 2005 г. Същата анкета констатира, че 62 процента от американците възприемат мощта и влиянието на Китай като голяма заплаха за САЩ, докато две години по-рано на това мнение са били 48 на сто.

Проучване на Ен Би Си Нюз и „Уолстрийт джърнъл“ от края на май и началото на юни установява, че регистрираните гласоподаватели са приблизително разделени за това кой от двамата кандидати ще се справи по-добре с Китай. 43 на сто смятат, че това е Тръмп, а 40 на сто – Байдън. Според анкетата 5 процента оценяват Тръмп и Байдън еднакво, а 10 на сто смятат, че нито един от тях няма да се справи.

Съветниците на Тръмп възприемат Китай като възможност да обрисуват Байдън като сервилен към Пекин, докато е бил вицепрезидент при Барак Обама и отговарящ за Азия, казват трима души от предизборния щаб и републиканци, близки до Белия дом. През май щабът поде офанзива за свързването на Байдън с Китай, съпроводена от рекламен клип, но този опит не допринесе много за повишаването на рейтинга на Тръмп.

Щабът на Тръмп отбелязва заслугите на президента за подписването на първата фаза от търговското споразумение с Китай през януари, което даде импулс на фондовите пазари и наглед сложи край на бушуващата търговска война. Републиканците искат да вменят на Байдън вина за предишни многостранни споразумения и търговски договори, довели до намаляване на работните места в промишлеността в Средния запад. Това е аргумент, за който смятат, че е подействал срещу Хилари Клинтън, когато през 2016 г. те се опитаха да отмъкнат от демократите щатите от Средния запад.

Белият дом е набелязал над две дузини действия на администрацията, предприети от април в защита на работните места и предприятията в САЩ и на веригата за доставки в САЩ от щетите, причинени от политиката на Китайската комунистическа партия. Списъкът включва наложените миналата седмица санкции на китайски чиновници за ролята им в репресиите срещу религиозни и етнически малцинства. Напоследък немалко представители на администрацията произнесоха критични речи срещу политиката на Китай.

Питър Наваро, един от старшите икономически съветници на Тръмп, продължи думкането на барабани в предаването „Фючърси в неделя сутрин“ на канала „Фокс нюз“ с думите, че „всъщност Китайската комунистическа партия ни удари с този смъртоносен вирус, с този вирус оръжие“ и обърка икономиката на САЩ. Той намекна, че Пекин използва приложения в социалните мрежи като TikTok, за да открадне американска интелектуална собственост като част от плана да накаже Тръмп за твърдата му позиция срещу Китай. „Тръмп, купувай американско. Байдън, купувай китайско“, каза Наваро.

Щабът на Тръмп вярва, че може да привлече все по-голям брой американци с неблагосклонно отношение към азиатската сила. Налице е също нарастваща загриженост от зависимостта на САЩ от китайски доставки – нещо, което привлече вниманието по време на боричкането за предпазни средства за здравните работници в САЩ. Една друга линия от спорадичните атаки на Тръмп, въпреки липсата на доказателства за нещо нередно, е за бизнес отношенията с Китай на сина на Байдън, Хънтър.

Щабът на Байдън работи по обрисуването на Тръмп като човек, който говори твърдо, но не е съумял да държи Китай отговорен за реакцията му на вируса и който е подписал само първия етап от търговското споразумение. Щабът казва, че докато се е преговаряло по сделката, Тръмп е казвал, че Ковид-19 „като по чудо“ ще си отиде през април, а сега е юли и новите случаи и починалите нарастват.

„Тръмп каза, че ще бъде твърд с Китай“, казва един от съветниците в щаба на Байдън и добавя: „Той не беше твърд. Той се преструваше“.

Лагерът на Байдън изтъква и други свързани с Китай уязвими точки у Тръмп, появили се в новата книга на бившия негов съветник по националната сигурност Джон Болтън. В нея авторът твърди, че Тръмп е приканил Си Китай да увеличи покупките на соя и пшеница и така да помогне на Тръмп в земеделските щати за изборите през ноември. Болтън пише още, че Тръмп бил казал на Си, че изграждането на лагери за стотици хиляди мюсюлмани и други етнически и религиозни малцинства в Западен Китай е „точно това, което е трябвало да се направи“.

Тръмп твърди, че е по-твърд спрямо Китай от всеки друг президент. Щабът на Байдън казва, че Тръмп е отслабил връзките със съюзниците и е извадил САЩ от международни организации, с което е дал на Китай повече пространство за разширяване на своето влияние. Представители на щаба на Байдън казват, че ако бъде избран, той ще възстанови отношенията със съюзниците на САЩ и ще сплоти международната общност в единен фронт срещу Китай.

„Това, което ме поразява, е степента, до която щабът на Тръмп сякаш си мисли, че Китай би бил печеливша тема за тях“, казва Джеф Прескът, съветник на Байдън по външната политика. „Той се криеше от предупредителните знаци, идващи от пандемията, за да получи търговската сделка със Си Цзинпин и през целите януари и февруари до март хвалеше Си, хвалеше Китай за справянето с коронавируса и изтъкваше своята много крехка първа фаза от търговската сделка“, казва Прескът.

БТА

Рубрики:
Източник:   e-vestnik.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram