29/07/2020

"Свободная преса": Русия още е нежелателен партньор за Г-7

Вашето мнение
You already voted!

Страните от Г-7 отново не пускат Русия в обединението като нежелателен за тях партньор, но и Москва не изпитва стремеж да се върне в клуба, пише руският в. „Свободная преса“.

Германия е против предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп Русия да бъде поканена обратно в Г-7 – групата на седемте най-развити икономики в света, припомнят изданията публикувано вчера изявление на германския външен министър Хайко Маас в интервю за вестник „Райнише пост“.

Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп повдигна въпроса групата да възстанови членството на Русия, която бе изключена през 2014 г. заради анексирането на Крим. Германският министър не вижда такава възможност, тъй като Москва не е показала значим напредък по въпроса за Крим и намесата си в Източна Украйна, предава БТА.

„Маас чудесно разбира, че Крим няма никога да се върне в състава на Украйна. Те постоянно изричат стандартни фрази, клишета, в които според мен няма нищо конструктивно“, цитира „Свободная преса“ реакция на руския сенатор Сергей Цеков.

Маас „дава отговор не на Москва, а на Тръмп. Това е вътрешна дискусия между западните съюзници. Русия не се стреми (отново към членство) в Г-7. Г-7 губи повече от отсъствието на Русия, отколкото Русия – от неучастието си в Г-7. Тръмп разбира това“, заявява Алексей Пушков, друг член на Съвета на федерацията.

Според руския вестник в изявлението на Берлин проличава „уязвена европейска гордост“. От няколко години САЩ упражняват все по-силно влияние върху европейската политика, а опозиционно настроените германци наричат страната си 51-ви щат с намек за прекомерно лоялното поведение на Германия към Вашингтон. ФРГ обаче е лидер на ЕС и трябва да се държи по съответния начин. И публично демонстрираното несъгласие с Щатите е чудесен начин Берлин да покаже, че Европа все така води политика, независима от САЩ. Естествено също с антируски нюанс, но своя собствена и уникална, добавя „Свободная преса“.

Русия няма никакви шансове да се върне в елитния клуб, убеден е политологът Константин Калачов, говорил пред онлайн изданието „Инфо24“.

„Напълно ясно е, че Русия днес не отговаря на представите на Г-7 как трябва да се държи един световен играч. У нас наистина няма напредък в уреждането на някои трудни въпроси. Русия често се държи предизвикателно и провокативно на световната арена“, констатира експертът.

Москва смята формата Г-8 за отживелица и не се стреми да го възстанови, цитира „Инфо24“ коментар на бившия руски президент и бивш премиер Дмитрий Медведев, днес зам.-председател на Съвета за сигурност на федерацията.

„Никой не иска тази „осморка“ в предишния й вид. Светът силно се промени и без Китай, Индия и редица други страни не може да се обсъжда нищо“, пише Медведев в социалната мрежа ВКонтакте. И допълва, че Русия не смята да преразгледа позицията си за Крим.

От 2014 г. насам позицията на Запада спрямо Русия остава неизменна. Донякъде опростена, тя звучи така: „Русия е още по-лоша, отколкото смятате“, обобщава „Политаналитика“.

Страните от Запада трябва да променят подхода си към диалога с Москва – „в новата реалност нежеланието на редица западни лидери да търсят компромис все повече влиза в противоречие със здравия разум“, допълва електронният вестник.

„Мисля, че в Европа може да се постигне мир и свобода само заедно с Русия. Напълно илюзорно е мнението, че Крим ще се върне в състава на Украйна пряко волята на повечето местни жители“, коментира пред „Комсомолская правда“ Щефан Койтер, депутат в Бундестага от групата на партия „Алтернатива за Германия“.

Самият Маас впрочем също не отрича в интервюто си значението на диалога с Москва – признава, че Русия е важна за решаването на конфликтите в Сирия, Либия и Украйна, посочва всекидневникът.

През 45-те години от основаването на Г-7 ситуацията в света силно се промени, появиха се нови центрове на силата – Китай, Индия, Турция… По много икономически показатели тези държави не изостават от Запада и редица експерти смятат, че Г-7 вече не отговаря на първоначалната си задача – „да събере на една маса най-развитите страни, за да решават съдбата на света“. И Русия се възползва от това – развива алтернативни формати като БРИКС, ШОС, АТИС и Г-20 с участието на новите индустриални лидери, изтъква „Комсомолская правда“.

„Форматът Г-8 е изчерпан. Русия укрепва позициите си в света, без да поглежда към него“, резюмира в заглавие руската агенция РЕГНУМ.

„Голямата седморка“ е опит да бъдат запазени остарелите модели от миналия век, заявява германският политолог Александър Рар пред руското издание „НСН“.

„През 21-ви век трябва да гледаме към „Двайсеторката“, трябва да гледаме към новия световен ред, който рано или късно ще бъде създаден. Трябва да гледаме към страни като Китай, Индия, може би Южна Африка, които ще играят все по-значима роля“, добавя аналитикът.

БТА

Рубрики:
Източник:   e-vestnik.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram