14/07/2020

САЩ подкрепиха протестите, Гешев хареса това

Вашето мнение
You already voted!
  1. Начална страница
  2. Новини
  3. Правосъдие и вътрешен ред
  4. САЩ подкрепиха протестите, Гешев хареса това

от Krassen Nikolov | EURACTIV BULGARIA

14-07-2020 (осъвременено: 14-07-2020 )

Посолството на САЩ обяви в понеделник вечерта, че подкрепя мирните демонстрации като основно демократично право на българските граждани и като знак за жизненото гражданско общество в страната.

“Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона”, се казва в съобщението на посолството.

Главният прокурор Иван Гешев, който е основна мишена на протестиращите, не даде вид, че се разпозна в позицията на САЩ. “Благодаря на партньорите ни от Съединените щати и посолството им в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на Прокуратурата. Наистина – никой за нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за пореден път!”, написа той в Туитър.

Посолството реагира на петия ден от масовите протести срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев. Преди три дни посолството на САЩ обяви със съобщение до американските граждани, че протестите в района на Министерския съвет в София ще продължат “поне до 16 юли”.

В началото на своя мандат главният прокурор Иван Гешев парадираше с ролята си в защита на евроатлантическите интереси на страната. Той ловеше “руски шпиони” и питаше журналисти, които не харесва: “Как е времето в Москва?”

Масовите протести бяха провокира от акция на съпредседателя на “Демократична България“ Христо Иванов. Той и още двама души използваха гумена лодка, за да “дебаркират” на малкия плаж край имението на Ахмед Доган в парк“Росенец“. Целта на акцията да се покаже на живо “завладяната държава” от задкулисните кръгове на ДПС. В крайна сметка очакванията се потвърдиха. Иванов бе изблъскан от държавния плаж от няколко гарда, които отказаха да се представят. Полицията се насочи директно към Иванов, а не към анонимните гардове. Охранителите се изгавриха и с българското знаме, като го захвърлиха на руло в храстите.

Президентът Румен Радев обяви, че анонимните гардове всъщност са служители на Националната служба за охрана, които охраняват Ахмед Доган. Това действие на президента моментално активизира прокуратурата. На 9 юли в президентството се проведе безпрецедентна акция и двама съветници на Радев бяха показно арестувани. Това засили съмненията за ролята на главния прокурор Иван Гешев в политическия живот.

Президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и Гешев, а “Демократична България” за пореден път обяви шефа на държавното обвинение за човек на ДПС и Делян Пеевски. Хората започнаха да се събират в центъра на София в защита на демокрацията.

 

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram