13/07/2020

Сърбия и Косово подновиха преговорите

Вашето мнение
You already voted!

Преговорите между Сърбия и Косово, които дълго време бяха в застой, са отново в ход, съобщи ЕС в неделя.

Премиерът на Косово Авдулах Хоти и сръбският президент Александър Вучич проведоха виртуална среща, председателствана от висши служители на ЕС, за да намерят решение на един от най-тежките териториални спорове в Европа.

Сърбия отказа да признае едностранното обявяване на независимостта на Косово, след като провинцията се откъсна от нея след кървавата война през 1998-99 г., която завърши с бомбардировките срещу сръбските войски от страна на НАТО.

Срещата в неделя (12 юли) последва тази в петък, на която присъстваха френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. Европа се опитва да активизира отново процеса, който буксува от близо две години.

Специалният представител на ЕС за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак благодари на Вучич и Хоти за тяхната конструктивна ангажираност.

“Радвам се да съобщя, че след срещата на върха в Париж и днешната среща диалогът, подпомаган от ЕС, за цялостно нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, отново е в ход след повече от година и половина”, посочи Лайчак във видеоизявление от Брюксел след разговорите.

Сега вниманието е насочено към планирана лична среща между Вучич и Хоти в Брюксел в четвъртък (16 юли).

“В резултат на днешната ни среща постигнахме съгласие за основните елементи на процеса и за дневния ред на следващата ни среща”, каза Лайчак.

За момента подробности за дневния ред на срещата не са известни.

В началото на срещата в неделя върховният представител на ЕС по въпросите на външната политиката Жозеп Борел, който ръководи разговорите с Лайчак, призова двете страни да си сътрудничат, като заяви, че липсата на решение ограничава икономическия прогрес и поставя рискува стабилността.

“Тези разговори ще изискват политическа смелост, ангажираност в духа на компромиси и прагматизъм и от двете страни”, посочи той.

“Никога не е било лесно да се намерят решения на толкова продължителни и болезнени проблеми, но затова сме тук днес – за да опитаме отново”.

Само началото

Усилията на ЕС да убеди двете страни от необходимостта от продуктивен диалог продължиха почти десетилетие, отбелязвайки съвсем малък напредък. Най-скорошните усилия се провалиха в края на 2018 г.

Преди срещата висш европейски служител предупреди, че предстоят значителни предизвикателства, като посочи, че разговорите в неделя са само началото.

“Вече 10 години водим преговори без особен успех – да се надяваме, че сега е добро време да постигнем напредък”, коментира служителят на ЕС.

Както Косово, така и Сърбия са изправени пред нарастващ натиск, идващ от Запад. Разрешаването на въпроса се счита за решаващо за присъединяването на двете страни към ЕС.

Новият тласък на преговорите идва след като миналия месец специализираната прокуроратура в Хага повдигна обвиние за военни престъпления на президента на Косово Хашим Тачи.

Обвинението на Тачи доведе до отлагането на срещата на върха между Сърбия и Косово в Белия дом, която трябваше да се проведе в края на юни.

Във войната в края на 90-те загинаха над 13 000 души, предимно косовски албанци, които са мнозинство в бившата провинция.

Сега ключов въпрос е дипломатическото признаване за Косово – 5 от 27-те държави-членки на ЕС не признават независимостта му.

Представители на ЕС казват, че след като Белград и Прищина постигнат всеобхватно съгласие, държавите членки – включително и Испания – няма да имат причина да не признаят Косово.

Рубрики: ,
Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram