30/05/2023

Работни облекла от деним - гаранция за здравина, стил и комфорт

Вашето мнение
You already voted!

Известният дънков плат деним е създаден за работни облекла

Обикновено, когато повечето хора чуят словосъчетание от рода на “дънков плат деним”, веднага в съзнанието им възникват модни дрехи като дънки, както и разнообразни тенденции, свързани с тях. Малцина обаче са онези, които знаят, че първоначално, специфичният дънков плат деним е създаден за работни облекла.

През втората половина на 19-ти век Съединените американски щати са подвластни на т.нар. “златна треска” - на всяка втора крачка има златотърсачи, дошли да опитат късмета си. Тази тенденция е осезаема в Калифорния и  по конкретно - Сан Франциско.

По онова време от Германия там вече се е преместил Леви Щраус. Тогава Щраус осъзнава, че златотърсачите, фабрикантите и каубоите имат нужда от различен тип плат, чрез който да осъществяват дейността си. От здрав и груб плат, гарантиращ им сигурност, спокойствие и комфорт. Какво по-подходящо решение от денима, направен от естествена текстилна материя като памука, а не от изкуствени и/или синтетични материи?

Така бива патентован първият чифт дънки или по-скоро джинси. Но те не са предназначени за мода, а за работно облекло. За работни дрехи, които да задоволяват потребностите на авантюристите в Северна Калифорния.

Дънкови работни облекла - сложно производство и широка употреба

Днес, модерното, здраво и удобно дънково работно облекло в България и по света е резултат от строго специфичен производствен процес, включващ много последователни етапи. На отделните етапи се извършват важни дейности от различни хора, експерти в своята област, като: 

  • моделиер-контруктор, който трябва да изготви кройките на работните дрехи; 
  • кроячи, които да скроят работните облекла на база изготвените от моделиер-контруктора кройки;
  • шивачи, които да ушият по възможно най-добрия и експедитивен начин получените облекла, които вече са скроени;
  • работници в перални, където се извършва специализирано пране на дрехите след като бъдат ушити;
  • хора, които впоследствие слагат копчетата на облеклата и извършват финалните дейности преди продуктът да придобие завършен търговски вид;

Работните облекла от дънков плат са една класика, която се завръща с пълна сила в нашето съвремие и са все по-предпочитани от клиентите. Голяма част от тях се занимават с монтажно-заваръчни дейности, строителство или дейности, свързани с металообработване, металорежещи инструменти и други подобни.

С напредването технологиите в текстилния бранш и производството на дънкови платове с различен състав, всеки производител на работно облекло има много повече гъвкавост по отношение на продуктите, които предлага, отколкото е имал преди. Това важи в пълна степен за всички работни дрехи, независимо дали става въпрос за зимно работно облекло, лятно работно облекло, офис облекло или работни престилки, например.

Рубрики:
Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram