20/04/2020

Путин отлага военния парад за Деня на победата

Вашето мнение
You already voted!

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък (16 април), че Русия ще отложи тържествата по повод 9 май като се позова на задълбочаващата се здравна криза. Това включва и огромния военен парад на Червения площад, отбелязващ 75 години от победата на Съветската армия и съюзниците във Втората световна война.

Кремъл се надяваше да отбележи годишнината с особена зрелищност, както и с присъствието на редица световни лидери. Путин обаче заяви, че сега няма друг избор, освен да отмени събитието.

“Рисковете, свързани с епидемията, която все още не е преминала пика си, са изключително високи. Това не ми дава право да започна подготовката за парада и други публични събития”, заяви той.

Броят на случаите на заразени с коронавирус в Русия започна рязко да нараства този месец, въпреки че в ранните стадии на разпространението му Русия отчиташе много по-малко инфектирани в сравнение със западноевропейските страни.

Русия потвърди 3448 нови случая на заразени в четвъртък (16 април), което е рекорден дневен ръст за страната. Общият брой на заразените достигна 27 938. Според правителствени данни, починалите са 232 души.

Тази седмица няколко организации на ветераните от войната се обърнаха към Путин с призив да отложи парада. Те заявиха, че искат той да бъде запомнящо се и зрелищно събитие, нещо, което в момента изглежда малко вероятно, тъй като Москва и много райони в страната са под карантина.

Изказвайки се по държавната телевизия в четвъртък, Путин не каза кога парадът ще бъде проведен, но заяви, че със сигурност ще бъде тази година.

Повече от две десетилетия в качеството си на президент или министър-председател, Путин наблюдава военния парад на 9 май всяка година, заедно с ветерани от войната.

Ролята на Съветската армия във Втората световна война се превърна в чувствителна тема за Москва. Путин обвинява критиците на Русия в омаловажаване на съветските военни усилия и огромния брой загинали руснаци.

Много западни лидери отказаха да присъстват на парада в Москва на 9 май след анексирането на Крим през 2014 г. Това охлади отношенията до най-ниската им точка след периода на Студената война. Въпреки това тази година Кремъл се надяваше, че много световни лидери ще уважат отново парада.

Ръководителите на 17 държави, включително Индия, Франция, Куба и Венецуела, заявиха присъствието си тази година, заяви Кремъл през август миналата година.

Българският президент Румен Радев също е сред приелите поканата за парада по случай Деня на победата. От президенството тогава информираха, че Радев е предложил на събитието да бъдат поканени и български ветерани.

Кремъл покани и американския президент Доналд Тръмп, но Вашингтон заяви, че вместо него ще присъства съветника по национална сигурност Робърт О’Брайън. Тръмп е имал желание да отиде, но беше посъветван от съветниците си да не го прави, посочиха американски висши служители.

Рубрики: ,
Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram