27/05/2020

Путин насрочи парада - юни ще бъде май

Вашето мнение
You already voted!

Отложеният заради пандемията деветомайски парад в Русия ще бъде на 24 юни. Президентът Владимир Путин определи новата дата за грандиозното събитие на Червения площад.

С него ще бъде отбелязана 75-годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война. Парадът се провежда всяка година на тази дата и демонстрацията на военната сила и патриотизъм се превърна в отличителен белег на управлението на Путин.

Той е на власт като президент или министър-председател повече от две десетилетия и лично присъства на парада всяка година. Отлагането на събитието заедно с референдума, който би могъл да удължат управлението му до 2036 г., се разглежда като нарушаване на политическата му програма.

В реч пред държавната телевизия във вторник (26 май) Путин цитира експерти, че Русия е преминала пика на коронавирусната епидемия и нареди на министъра на отбраната Сергей Шойгу да започне подготовка за провеждането на парада в Москва и други руски градове на 24 юни.

“Трябва да осигурите най-строгите стандарти за сигурност, докато се подготвяте за парада. Рисковете за всички участници трябва да бъдат сведени до минимум и по-добре изключени като цяло”, каза Путин.

През април Министерството на отбраната нареди на хиляди военни да репетират за парада по време на карантината.

Путин обясни, че новата дата съвпада с годишнината от военния парад на съветските сили на Червения площад през 1945 г. След съобщението на Путин президентите на Казахстан и Молдова съобщиха, че ще присъстват на събитието.

Решението на президента за новата дата идва, докато Русия се бори с разпространението на коронавируса. Страната е трета в света по брой случаи. Той нарасна до над 362 000 във вторник. Жертвите на заразата в Русия са 3807.

Рубрики: ,
Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram