22/07/2020

Протестът замеря Гешев с каскети, той излезе в отпуск

Вашето мнение
You already voted!
  1. Начална страница
  2. Новини
  3. Политика
  4. Протестът замеря Гешев с каскети, той излезе в отпуск

EURACTIV BULGARIA

22-07-2020 (осъвременено: 22-07-2020 )

Антикорупционният протест в центъра на София се настани в сряда вечерта пред Съдебната палата, където множество каскети и шапки бяха хвърлени в знак на исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев. За 14-и пореден ден центърът на София е блокиран от хиляди, които скандират “Оставка!” в пространството между палата и Министерския съвет.

Хвърлянето на каскетите бе организирано от младежката организация на партия “Да, България” с лидер Христо Иванов. Те са част от извънпарламентарната опозиционна формация “Демократична България”. Каскетът стана запазена марка на главния прокурор Иван Гешев.

“Главният каскет на републиката вече ни се е качил на главите! Елате да му покажем къде му е мястото!”, беше призивът на партията.

Междувременно стана ясно, че главният прокурор е излязъл в платен отпуск в разгара на протестите, които настояват за оставката му. Той ще отсъства от работа между 20 юли и 9 август включително.

“Главният прокурор работи най-добре, когато е в отпуск, защото може да се концентрира върху стратегически задачи на прокуратурата – борба с корупцията по високите етажи на властта, борба с организираната престъпност и противодействие на битовата престъпност”, коментира пресцентърът на прокуратурата. Той все още посещавал работното си място, въпреки че е в отпуск, обяснява институцията.

По-рано в сряда Христо Иванов поиска от премиера Бойко Борисов да инициира дисциплинарно производство срещу главния прокурор във Висшия съдебен съвет (ВСС). Законът допуска правосъдният министър като председателстващ на Пленума на ВСС без право на глас да внася предложения за наказания на магистрати.

БСП на свой ред вече открито настоява за оставката на главния прокурор. Социалистите искат първо Гешев да бъде изслушан в парламента и да даде отчет за свършеното от него откакто пое поста през януари.

На 16 юли главният прокурор каза, че няма намерение да подава оставка. “Не смятам да си подавам оставката, защото си върша работата”, каза той по време на една от своите акции срещу битовата престъпност в малкото градче Шивачево край Сливен.

“Говорим за това как се свързва дейността на прокуратурата от последните няколко месеца с презумпцията за невинност. Може ли да бъдат произнасяни присъди, кога и как? Без решение на съда. Как се нарушава свободата на кореспонденцията? Може ли и как да се изнася кореспонденция и какво оправдава личните чатове, изнесени в публичното пространство? Оправдано ли е това? При какви случаи? Как си взаимодействат властите?”, обясни Антон Кутев (БСП) при внасянето на предложението за изслушването на Гешев. То трябва да бъде одобрено от пленарната зала.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram