14/07/2020

Прокуратурата поиска спешна проверка на пристанището в "Росенец"

Вашето мнение
You already voted!
  1. Начална страница
  2. Новини
  3. Правосъдие и вътрешен ред
  4. Прокуратурата поиска спешна проверка на пристанището в “Росенец”

EURACTIV BULGARIA

13-07-2020

В пика на гражданските протести Върховната административна прокуратура сезира министъра на транспорта с искане за незабавна проверка на концесионирането на пристанището в “Росенец” край Бургас. Това съобщи държавното обвинение в понеделник.

Прокуратурата настоява в кратък срок да бъде предоставен концесионният договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора и инвестиционната програма.

Преди два дни съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов организира многоброен протест на плаж “Росенец“. Там са изградени нефтеното пристанище на “Лукойл” и летният сарай на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Опозиционната формация твърди, че тази територия реално не се управлява от българската държава.

Концесията на пристанищен терминал “Росенец” на “Лукойл Нефтохим Бургас” бе предоставена през 2011 година от първото правителство на Бойко Борисов.

Като собственик на зоната за съхраняване на товари, част от пристанище Росенец, “Лукойл” имаше правото да поиска концесия на съоръжението по силата на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата.

Концесията върху пристанището бе предоставена за 35 г. Тя е за управление и поддържане на обекта срещу правото и задължението на концесионера да извършва пристанищни услуги.

Когато концесията бе предоставена, нефтеното пристанище “Росенец” обслужваше 33% от товарооборота по море на “Лукойла”.

Миналата седмица Върховната административна прокуратурата нареди на регионалното министерство, както и на тези на околната среда и на туризма,  незабавно да проверят планираните и извършени строежите в местността “Аркутино”, както и в парк “Росенец”. Тази проверка трябва да установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram