08/06/2020

Полша се надява да приеме американски военни, изтеглени от Германия

Вашето мнение
You already voted!

Съобщението на Вашингтон за намаляване на контингента от американските военни в Германия предизвика критики от страната домакин и изненада съюзниците в НАТО. Междувременно Полша предложи да бъде домакин на част от американските войски.

В петък (5 юни) Wall Street Journal съобщи, че администрацията на Тръмп е взела решение за намаляването на броя на американските войници, разположени в Германия с 9 500 до 25 000.

Служители на НАТО все още не са коментирали плана за изтеглянето на войските.

Това е последното от поредица  военни решения на САЩ през последните месеци, което завари съюзниците неподготвени. Сред другите решения са изтеглянето на американските войски от северна Сирия и убийството на иранския генерал Касем Солеймани, което принуди НАТО да прекрати тренировъчната си мисия в Ирак по-рано тази година.

Според доклад на Пентагона, понастоящем в Германия са разположени 34 674 американски военнослужещи, сред които 20 774 в армията и 12 980 във военновъздушните сили.

В Германия има повече американски войници, отколкото в която и да е друга европейска държава, а американската военна инфраструктура в Щутгарт е ключов център за осигуряване на мисиите в Афганистан и Ирак.

Сложни взаимоотношения

Взаимоотношенията между Германия и Съединените щати са сложни, посочи министърът на външните работи Хайко Маас в интервю, като изрази съжалението си за планираното изтегляне на американските войници от Германия.

“Оценяваме сътрудничеството с американските сили, което се развива в продължение на десетилетия. Това е в интерес и на двете държави”, коментира Маас пред Bild am Sonntag.

Маас призна проблемите в отношенията между Германия и САЩ: “Ние сме близки партньори в трансатлантическия съюз. Въпреки това e сложно.”

В събота депутати от управляващата консервативна партия на германския канцлер Ангела Меркел отправиха критики към решението на Тръмп да отзове 9 500 войници от Германия.

Американски служител, цитиран от Ройтерс в петък, посочи, че отзоваването на войските е резултат от работата на висшия американски военен офицер генерал Марк Мили, продължила месеци, и няма нищо общо с напрежението между Тръмп и Меркел. Германският канцлер осуети плана на Тръмп да бъде домакин на среща на Г7 този месец.

“Плановете за пореден път показват, че администрацията на Тръмп пренебрегва елементарнoто лидерско правило: участието на партньорите от Алианса в процеса на вземане на решение”, заяви пред “Ройтерс” Йохан Вадепул, говорител за външна политика на парпаментарната група на ХДС / ХСС.

Всички партньори в НАТО печелят от сближаването на Aлианса и само Русия и Китай имат полза от раздалечаването на страните в него, посоди Вадепул и добави: “Вашингтон трябва да обърне повече внимание на това”.

Вадепул коментира, че новината е “допълнителна аларма” към европейците за по-доброто им позициониране по отношение на политиката за сигурност.

“Подобно решение на американския президент може сериозно да засегне отношенията между Германия и САЩ”, коментира германският правителствен координатор по въпросите на трансатлантическото сътрудничество Петер Бейер (ХДС), цитиран от германската новинарска агенция dpa.

Може ли Полша да замести Германия?

Реакциите във Варшава бяха съвсем различни. В страната понастоящем са разположени по-малко от 5000 американски войници.

Полският премиер Матеуш Моравецки коментира в събота (8 юни), че се надява част от американските войски, отзовани от Германия, да бъдат преместени в Полша.

“Това ще засили източния фланг на НАТО”, посочи премиерът Моравецки пред радио RMF24.

“Силно се надявам, че в резултат на многото разговори, които проведохме… част от отзованите американски военни в Германия… наистина ще дойдат в Полша”, каза Моравецки.

“Сега решението зависи от САЩ”, добави той.

След идването на власт на консервативното правителство “Право и справедливост” Полша представи обширен план за модернизиране на армията си. В страната се съживиха и призивите за постоянна американска база на нейна територия.

Планът, наречен “Форт Тръмп”, е за момента неуспешен опит Тръмп да бъде убеден да засили американското военно присъствие в Полша. Той е и проявление на дългогодишната надежда за постоянна военна база на САЩ, която да помогне с потенциалната руска агресия.

Миналия месец някои американски служители също отправиха поглед към Полша като потенциален нов дом на американския ядрен арсенал в Европа. Това се случи след като германските социалдемократи отново подеха дебата за това дали страната трябва да остане под ядрения чадър на Вашингтон.

Посланикът на САЩ в Полша Джорджет Мосбахър вдигна мизата, посочвайки, че в случай че Германия се опита да намали ядрения си потенциал и да отслаби НАТО, “може би Полша – която плаща справедливия си дял, разбира рисковете и е на източния фланг на НАТО – може да ги приюти”.

Рубрики: ,
Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram