17/03/2023

Полезно за тавана - направи си сам

Вашето мнение
You already voted!

Таванът е една много важна част от всяка къща и блок, която в повечето случаи обаче се подценява, не се полагат нужните грижи и не се използва оптимално. Именно затова в следващите редове ще ви дадем идеи за тавански проекти, които ще оптимизират функционалността на пространството и ще намалят разходите ви за енергия.

Изолация на пода след почистване на тавана

Изключително важно е регулярно да проверявате състоянието на изолацията на пода на вашия таван за наличие на влага и мухъл, което ще ви даде много важна информация за неговото състояние. За да можете да го правите редовно трябва първо да преминете през почистване на тавана и освобождаването му от всичко излишно като кашони, трупани с години и стари мебели.

Ако забележите следи от влага по изолацията, то много вероятно е да не се вентилира добре, което е много опаснос за здравето ви. Ще трябва да отстраните компрометирания материал, което не е лека задача и е най-добре да се обърнете към кърти чисти извозва цени за почистване на тавани и извозването на отпадъците, след което да подмените изолацията с нова. 

Без значение от вида на изолацията на пода, която имате, тя е най-добре да бъде на нивото на гредите, за да няма излишна загуба на топлина и впоследствие високи сметки за ток. Ако ви се наложи да подменяте изолацията е добре да помислите дали не трябва да добавите още при нужда. Можете да направите ремонта сами, но за почистването на таван е добре да повикате помощ, тъй като ще трябва да има извозване на строителните отпадъци до депо.

Изолация на стените след почистване на тавана

Поставянето на изолация на стените на тавана не е толкова важно и значимо, колкото е това на пода, и повечето хора решават да не го правят, за да спестят пари. Въпреки това, ако вземете решение да ползвате тавана си като жилище или имате нужда от по-добра климатизация с оглед на предпазването на нещата, които ще държите там, то изолацията на стените е наистина много добра идея.

Можете бързо и лесно, дори и сами да поставите изолация на стените от вата, но преди това трябва да е минало основно почистване на тавана, за да имате безпрепядствен достъп до самите стени. Единствените инструменти, от които имате нужда ще бъдат рулетка, макетно ножче и нож, както и такер. 

Предварително трябва да огледате стените на тавана за нараненявания и наличие на мухъл и влага, тъй като това ще обезсмисли работата ви. Когато премахнете повредената или мокра изолация, не забравяйте да огледате стените добре и да повикате кърти чисти извозва за извозване на отпадъците. За сигурността и цялостта на тавана ви е много важно когато откриете течове, да ги отстранявате възможно най-бързо, за да не се повреди останалата част от конструкцията.

Уплътняване и запълване на отвори на тавана

За да минимизирате риска от загуба на топлина през тавана е изключително важно да уплътните и запълните всички дупки и отвори, за да не губите топлина, за която ще плащате сметки за ток. Проверете обстойно навсякъде за отвори около осветителните тела, по пода и ако имате тръби за вентилация или други тръбопроводи. Дупките и пролуките можете да запълните без проблеми с помощта на качествен еластичен уплътнител, който няма се съсипе с времето. Първо започнете от запълването на по-големите дупки и отвори с пяна, след това сложете от уплътнителя с помощта на пистолет.

В заключение, изолацията на тавана е важна стъпка към пестене на енергия, но също така тавана е чудесно място за съхранение. Независимо дали разполагате с цяла стая, само за съхранение или имате мебели, можете да използвате тавана си за всичко - от празнични украшения до зимни дрехи. Трябва да се грижите за тавана си и регулярно да организирате почистване на тавана, за да имате прекрасно и поддържано място. Като бонус, таванът често е по-топъл от останалата част на къщата, което го прави чудесно място за отдих.

Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram