19/04/2020

Няма сила, която да накара циганите от ‘Факултета’ и ‘Филиповци’ да спазват карантина.. СНИМКИ

Вашето мнение
You already voted!

Факултета и Филиповци

На тазсутрешния брифинг ген.Мутафчийски обърна особено внимание на положението в ромските квартали , където спазването на мерките се потъпква по всевъзможен начин. Стана ясно, че там е същинско огнище на зараза, което принуди управляващите да наложат спешни мерки.

Ето фоторепортаж на ПИК за положението във Факултета и Филиповци :

Всенародни празненства пред кварталните кръчми се вихрят в столичния квартал „Факултета“, само часове след последната полицейска акция в гетото, видяха фотографите на ПИК. Поредната мащабна операция за контрол на спазването на мерките за извънредното положение заради разпространението на коронавируса властите организираха на 10 април късно вечерта.

С днешна дата, притесненията на главния секретар на МВР Ивайло Иванов от „струпването на родата“, са отново напълно основателни. Пред един от магазините за алкохол и цигари в квартала днес животът си кипеше по старому. На по бира, кафе, уиски и слънчогледови семки.

В радиус от 4-5 кв.м. се бяха скупчили 9 роми в грубо нарушение на предписанията за Оперативния щаб за задължително спазване на дистанция поне от 2 метра. Из главните улици на квартала също бе оживено, като по-голяма част от жителите му се придвижваха по повече от двама души заедно, предимно по трима или четирима. Припомняме, че по-рано днес ген. Венцислав Мутафчийски информира, че регистрират по-голям брой заразени с COVID-19 в двете най-големи софийски гета – „Филиповци“ и „Факултета“.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви нови мерки в ромските квартали: ежедневна дезинфекция и недопускане струпването на групи в двата квартала. Екипът на ПИК засече оторизирани с дезинфекцията екипи във „Факултета“.

Що се касае до другата мярка: от снимките е видно, че за живущите в квартала люпенето на семки и наздравиците са предимство пред предписанията на здравните инспектори.

Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram