20/04/2020

Може ли куче или котка да се разболее от COVID 19 или да пренася вируса чрез козината си?

Вашето мнение
You already voted!

Може ли куче или котка да се разболее от COVID 19 или да пренася вируса чрез козината си?

Информацията е преведена от сайта на ветеринарна медицина и Медицински колеж Карле – Илинойс. Превод и редакция Венци Тоневски.

University of Illinois College of Veterinary Medicine

За момента специалистите смятат, че вероятността Вашето куче или котка да се разболее от коронавирус е минимална.
Според Световната здравна организация няма доказателства, че кучета или котки могат да бъдат заразени с коронавирус.
СЗО заявява още, че няма доказани случаи кучета да разпространяват COVID 19 или да боледуват.

Ако експертите смятат, че е малко вероятно едно куче да получи COVID-19, как две кучета са били тествали „положително“ в Хонконг?

Актуализация на 23 март 2020 г.: Тези кучешки пациенти са били в тесен контакт със заразени хора, които вероятно са хвърлили големи количества от вируса по тях.
Това е довело до причината вирусът да е влязал в носовете на кучетата, чрез душене на повърхности или по директен път.
Няма индикации, че кучетата са се разболели или са проявили някакви симптоми.
Първото куче, 17-годишно померанче, дава положителен тест в края на февруари, първата седмица на март, преди да има неоткриваеми нива на вируса.

Фактът, че дълго време е давало положителни данни, показва, че кучето може да е имало инфекция с ниско ниво, вероятно причинена през предаване от човек на животно.
Това куче беше освободено от карантина на 14 март и умря два дни по-късно. Властите смятат, че е малко вероятно смъртта на кучето да е свързана с вируса; Причината за смъртта е по-вероятна от други съпътстващи заболявания, въпреки че не е извършена некропсия (аутопсия на животни).

На 18 март две кучета бяха поставени в карантина, след като собственикът им се тества положително за COVID-19.
Едно от тези кучета, 2-годишната немска овчарка даде положителен тест на пробите, докато другото куче отрицателен. Както в предишния случай, това вероятно е отново случай на предаване от човек на животно. Все още няма доказателства, че домашните любимци могат да служат като път за разпространение на COVID-19.
Двете кучета ще останат в карантина през следващите 14 дни с последващи последващи тестове.

Въпреки че домашните любимци не могат да се разболеят от COVID-19, могат ли те да служат като проводник на инфекция сред хората?

Да. Възможно е човек с COVID-19 да киха или по друг начин да замърси с вируса домашния си любимец, а след това трети човек да се докосне до това животно и да хване болестта. Вирусът е тежък и лесно се прикача върху предмети, дрехи или кучешка козина, като остава там с часове.

Ветеринарните експерти смятат, че рискът от предаване е приблизително нисък. COVID-19 оцелява по-дълго на твърди, неодушевени повърхности (например стъкло, метал), отколкото на меки повърхности (например, кожа, картон). Независимо от това, животните, живеещи с болни индивиди, трябва да се държат далеч от други хора и животни (под карантина у дома), точно както хората, които живеят с болни хора, трябва да избягват контакт с обществото.

Има ли ваксина COVID-19 за кучета и котки?

Понастоящем няма ваксина срещу COVID-19 за хора или животни.

Ветеринарите са запознати с други форми на коронавируси. Подобни, но различни видове коронавирус причиняват няколко често срещани заболявания при домашните животни. Много кучета, например, са ваксинирани срещу друг вид коронавирус (кучешки коронавирус) проявяващ се при кученца.
Тази ваксина обаче не влияе при COVID-19.

Защо колежът предлага тест COVID-19 за домашни любимци, ако те не могат да се заразят?

Въпреки че настоящата информация предполага, че нашите домашни любимци не могат да се заразят с COVID-19 и да го разпространят на други животни и хора, изследователите от колежа ще започнат да предлагат това тестване в бъдеще, за да наблюдават епидемията.
Имаме още много да научим за този нов вирус и ще бъде важно да преценим дали настоящото ни разбиране ще претърпи промени.

От какво животно произхожда COVID-19?

Настоящите изследвания показват, че прилепите са първоначалните преносители на вируса. Предишни огнища на коронавирус при хора, ТОРС и МЕРС, са с произход от прилепи, но преминали през други видове, като палмовата цивита и камилите.

QUEEN ELIZABETH NATIONAL PARK, UGANDA – AUGUST 25: A fruit bat captured by CDC scientists Brian Amman and Jonathan Towner in Queen Elizabeth National Park on August 25, 2018. The scientists glued small GPS devices to 20 bats from Bat Cave. The scientists are trying to determine flight patterns and how the bats transmit Marburg virus to humans. (Photo by Bonnie Jo Mount/The Washington Post via Getty Images)

Ако съм с диагноза COVID-19, как да защитя домашния си любимец?

Тъй като вашият домашен любимец е изложен на минимален риск от заразяване със COVID-19, няма конкретни стъпки, необходими за защитата му от инфекция. Въпреки това, домашните любимци могат да носат вируса ВЪРХУ ТЯХ, ако са в среда бликаща с голямо количество от вируса и биха могли да послужат като преносител върху други, включително членове на семейството.

Ето защо, за да защитите себе си и другите, СЗО препоръчва да ограничите контакта с домашни любимци, ако сте болни от COVID-19, точно както бихте ограничили контакта си и с хора.
Избягвайте да гушите, целувате или да споделяте храна с вашето куче или котка. Ако трябва да общувате с вашия домашен любимец, измийте ръцете си преди и след това. Носете маска за лице!

Трябва ли моят домашен любимец да носи маска за лице на публично място?

Не. Маските за лице не предпазват вашия домашен любимец от предаване на болести като дори могат да причинят усложнения и затруднения с дишането.

Трябва ли аз да нося маска за лице?

Носенето на хирургическа маска няма да попречи на човек (човек или животно) да бъде изложен на вируса. Маската е предназначена главно, за да се предотврати разпространението на вируса върху или от други хора чрез капчици, кашляне или говорене.

Ще окаже ли COVID-19 влияние върху безопасността на храните?

Тъй като домашните животни не могат да се заразят с вируса, няма заплаха за безопасността на храните.

Как да защитя домашния си любимец и себе си от COVID-19?

Тъй като вашият домашен любимец е изложен на минимален риск от заразяване със COVID-19, няма конкретни стъпки, необходими за защитата им от инфекция.

За да се предпазите, СЗО препоръчва следните стъпки:

  • Мийте ръцете си често със сапун и вода за най-малко 20 секунди!
  • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата.
  • Избягвайте тесен контакт с болни хора.
  • Останете вкъщи, когато сте болни.
  • Покрийте устата си с плат или кърпичка при кашлица или кихане и след това я изхвърлете.
  • Почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани предмети и повърхности.
  • Доброволна изолация в дома: Ако сте болни или имате симптоми на респираторни заболявания, като треска, кашлица, задух, болки в гърлото, хрема или болки в носа, болки в тялото, главоболие, втрисане или умора, останете вкъщи.
  • СЗО препоръчва да останете вкъщи поне още 24 часа след като сте без температура или признаци на треска, без да използвате лекарства за намаляване на треската.

Какви други предпазни мерки препоръчвате?

Посещението в домове за възрастни хора и заведения за дългосрочна грижа от обслужващи трябва да бъде ПРЕКРАТЕНО на момента докато трае пандеммията.

СВЪРЗАНИ:

Акад. Богдан Петрунов: 70% от хората ще се зарязят от COVID-19. Хлорохинът действа при единични случаи, засилете имунитета си

МЕДИИТЕ У НАС МЪЛЧАТ: На 22ри Русия започна да лекува италианците на 23ти вече има резултати.

Руски самолети ще дезинфекцират и по въздух над Италия.

Руски експерт изчисли кога ще приключи разпространението на коронавируса

Италиански лекар: В Италия се смееха на новините за Коронавирус. Сега умират по 200 човека на ден и вече не се смеят!

Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram