15/07/2020

Меркел извежда на сцената потенциален приемник

Вашето мнение
You already voted!

Маркус Зьодер и Ангела Меркел. Снимка: от тв екрана

Усеща се вятърът на промяна във властта: Ангела Меркел направи безпрецедентен намек, че разглежда като свой потенциален приемник бавареца Маркус Зьодер, чието добро представяне при овладяването на пандемията го постави в ролята на фаворит.

Разходка с моторна лодка по вода и след това с каляска в полите на баварските планини, преди заседание на Министерския съвет на Бавария в двореца Херенхимзее, вдъхновен от Огледалната зала на Версайския дворец… Всичко това оставяше впечатлението, че това е церемония по предаване на канцлерския пост в Германия.

Двете личности, които са сред най-популярните в Германия и си дават сметка за тежестта на своите публични жестове, не бяха пестеливи на символика, която ще подхрани спекулациите за това кой ще стане приемник на Меркел през 2021 г.

„Знаете, че няма да съм канцлер догодина“ след предвидените за есента избори, и „държа да не взимам никакво отношение по въпроса за приемника ми“, заяви канцлерката, чиято популярност е в своя зенит след около 15 години начело на федералното правителство.

В същото време тя заяви на съвместна пресконференция с него, че „Бавария има добър премиер“ – 53-годишният Зьодер, който си спечели адмирациите на цяла Германия заради отличното справяне с пандемията.

„Немислимо“

Бавария въпреки това е регионът, където има най-много болни и починали от Ковид-19. Според експерти обаче причината за това е географската ѝ близост с голямо австрийско огнище и със Северна Италия.

Поканата към Меркел да участва в заседание на баварския Министерски съвет, първата към действащ представител на федералните власти, е „знак за помирение след няколко трудни години“ между консервативния Християндемократически съюз (ХДС) и неговата сестринска партия в Бавария, Християнсоциалния съюз (ХСС), обясни от своя страна Зьодер.

Макар ръководеният от него ХСС никога не е излъчвал федерален канцлер, въпреки два опита през 1980 и 2002 г., това може да стане догодина.

Зьодер, който е висок 1.94 м и обича карнавалните костюми, разполага според социологическите проучвания с осезаема преднина пред останалите претенденти от десницата, Зелените и левицата в надпреварата за канцлерския пост.

„Маркус Зьодер може да стане канцлер догодина. Преди година това би звучало немислимо, нелепо“, написа в събота на първата си страница седмичното издание „Шпигел“.

Зьодер, бивш журналист, с годините стана опитен политик, който не спира да повтаря, че ще си остане в Мюнхен и няма да се мести в Берлин. Вчера той отказа да сложи своя автограф на плакат с надпис „Зьодер – кандидат за канцлер“, който му подаде негов симпатизант.

От няколко месеца обаче баварският премиер проявява изключителна умелост, представяйки се като борец за екология и защитник на пчелите – печеливш коз в една страна, която е изключително чувствителна по климатичните въпроси.

Открит конфликт

Зьодер успя да се възползва и от временните си правомощия на председател на конференцията на германските провинции, които упражнява по време на пандемията. По тази причина той седеше до Меркел на всяка от пресконференциите, посветени на Covid-19.

По принцип, ролята на претендент за приемник на канцлерката трябваше да бъде поверена на председателя на нейната партия. Такъв трябва да бъде избран през декември след оттеглянето на смятаната дълго време за приемничка на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер. Всички потенциални кандидати на ХДС обаче изостават в социологическите проучвания.

Умереният Армин Лашет, премиер на провинция Северен Рейн – Вестфалия, плаща за решението си, за разлика от предпазливия Зьодер, да отмени прекалено бързо карантинните мерки, за да съживи икономиката. На него му се наложи да се справя с няколко сериозни огнища на Ковид-19 през последните седмици.

Друг кандидат, убеденият либерал и заклет враг на Меркел Фридрих Мерц, едва успяваше да се вмъкне в общественото пространство по време на пандемията, тъй като не заема ръководен пост в никоя провинция.

Тази ситуация може да принуди ХДС, който заедно с ХСС е начело във всички социологически проучвания на национално ниво, да подкрепи кандидат на своята баварска сестринска партия за канцлерския пост догодина.

БТА

Рубрики:
Източник:   e-vestnik.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram