16/06/2020

Какво представлява септопластиката и защо се прави?

Вашето мнение
You already voted!

Затрудненото носно дишане е често срещан симптом, който причинява дискомфорт, а понякога и сериозни нарушения в нормалното носно дишане.

Неглежирането на това запушване, особено когато проблемът стане хроничен, може да доведе до редица усложнения.

Разнообразни могат да бъдат причините, поради които да се наблюдават различни степени на запушване на носа - изкривената носна преграда (девиация на септума) е сред най-честите причини. Нерядко причинителите на запушения нос са и хронични възпалителни процеси.

Когато се установи, че проблемът се корени в изкривената носна преграда, лечението е оперативно чрез извършването на т. нар. септопластика.

Какво представлява септопластиката и защо е важно да се направи? Отговорите на тези важни въпроси подбрахме в следващите редове:

Носната кухина и нейната важна роля в процеса на дишането

Затопляне, овлажняване и пречистване на приемания въздух са трите важните функции, за които е отговорно нормалното носно дишане.

Лигавицата на носната кухина е снабдена с богата капилярна мрежа, благодарение на която преминаващият през нея въздух се затопля, пречиства и овлажнява.

Носната кухина представлява своеобразен филтър и спомага дейността на имунната система. Косменото покритие, покриващо носната лигавица, предпазва от навлизането на патогенните микроорганизми през носа и механично пречиства попадналите в него прахови частици.

Причини за изкривяването на носната преграда

Често изкривяването на носната преграда е вродено състояние, което се проявява в даден етап от развитието на костно-хрущялната носна структура.

Носът, като една от най-издадените части на човешкото тяло, често е обект на травми - някои от тях могат да бъдат доста сериозни и да доведат до изкривяване. Още при самото раждане е възможно да се засегне носът, което да доведе до деформация в така крехкия костно-хрущялен апарат.

В зависимост от степента на изкривяване е възможно симптомите да се появят както в ранен, така и на по-късен етап от развитието на носната структура.

Макар и по-рядко, травмите в областта на носа в зряла възраст също могат да бъдат причина за деформации. В процеса на развитие на костната структура при възрастните е възможно да настъпят аномалии в областта на лицето и главно в носа.

Вследствие на прекарани заболявания, включително и такива с хроничен характер - наличие на трета сливица, хронични хреми и синузити, рахит, туморни образувания и други, е възможно да настъпи изкривяване на носната преграда, което да затрудни нормалното носно дишане.

Септопластика - какво представлява и защо се прави?

Септопластиката е реконструктивна хирургична намеса, която се прилага за изправяне на изкривената носна преграда. Оперативният достъп се осъществява през ноздрите, което предотвратява появата на видими белези по външната част на носа.

Септопластиката обикновено се извършва под обща анестезия.

Нужни са няколко дни, за да заздравее образувалият се постоперативен оток. След интервенцията в ноздрите се поставят силиконови плаки, които имат за цел да фиксират правилната форма на реконструираната носна преграда.

Както стана ясно, нормалното носно дишане има ключово значение за вашето здраве. Ето защо, при показания за септопластика - нарушено носно дишане и произтичащи от него проблеми, си струва да потърсите консултация с лекар за провеждане на необходимото лечение.

Нерядко пациентите, които се подлагат на септопластика, я комбинират и с извършването на ринопластика - интервенция за корекция на носа, която цели премахване на деформации и несъвършенства във формата на носа.

Рубрики:
Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram