21/07/2020

Какво доказва новото видео от покоите на Борисов? (+клип с корекции да се види по-добре)

Вашето мнение
You already voted!

На новата изпратена снимка с пачки, се виждат серийните номера на четири банкноти, които могат да се проследят.

Видеото от дома на премиера Борисов в резиденцията в Бояна, изпратено по електронната поща на e-vestnik и др. издания, поставя нови въпроси, които в суматохата на протестите не намериха обяснение.

На видеото към 22-рата секунда се вижда отражение на женски силует. Както писахме в e-vestnik по-рано, снимките вероятно са правени от жена. Коя е тя? Премиерът Борисов несъмнено знае кой е пускал в спалнята си, кога. Цялото общество е жертва на неговото мълчание. Той знае, но не казва.

Видeото беше придружено със следната бележка в пощата:

„Едно кратко, но съдържателно филмче от Секвоя, за да спрем с глупостите, че монтираме шкафчета, банкноти, злато и патлаци. И обърнете внимание на пачките, тези още не сте ги виждали – вижте номерата! А братиньо утре отива да лази за още…“

Към видеото имаше и една снимка на отвореното чекмеджe, която по-рано не се е появявала (виж челната снимка). На нея се виждат серийните номера на банкнотите на четири от пачките. Серийните номера са редовни, на реално произведени банкноти. Прокуратурата, при добро желание, може да проследи пътя им.

Какво се разбира от видеото?

Снимано е със смартфон от стая в стая, от баня, дрешник към спалнята на Борисов, непрекъснат кадър от почти една минута, който завършва с отваряне на чекмеджето на нощното шкафче, в което се виждат пачки, златни кюлчета и пликове, вероятно с банкноти. На нощното шкафче отгоре е и пистолетът, като на другите снимки, правени в продължение на година и половина.

Досега за фотографиите със спящия Борисов, с чекмедже пълно с пачки и злато,

имаше четири версии:

 

1. Те са фалшификат, монтаж.

2. Те са постановка, някой ги е аранжирал в дома на Борисов, докато го няма.

3. Те са постановка в декор – някой е подредил декор със същото шкафче, мокети (защото на снимките се виждат два мокета, те са правени в продължение на година и половина), и е наслагал за снимка пачки, злато и др.

4. Те са реални снимки от спалнята на Борисов, тези неща действително са били там, в чекмеджето на нощното шкафче на премиера.

С видеото отпадат първата и третата версия. Няма фотомонтаж (което доказа и анализът на снимките, направен от сайтовете „Биволъ” и e-vestnik (виж тук). Няма постановка с декор – тоест някой да е подреждал някъде същото шкафче, да е слагал пачки и злато за снимка.

Самият Борисов потвърди на пресконференция за снимката, на която спи, че това е той, в неговата спалня – „спинкам сладко”. На същата пресконференция заяви, че не се разделя с пистолета си. Дни по-късно каза, „давали са милион“ –  за снимки от спалнята му. Така пак потвърди, че става дума за реални снимки.

Виж тук обработена версия на видеото (линк към видеото в YouTube, ако не се вижда тук), с леко изсветлен образ и забавяне към 22-рата сек., когато за кратко се вижда отражение със силует на жена с черна (тъмна) рокля.

Какво доказва видеото?

– Това несъмнено е домът на премиера Борисов в резиденция Бояна. Той го потвърди на следващия ден, като обясняваше при обичайната си обиколка с джипа пред камерата на своята пиарка, че това е домът му, снимали са го докато го няма. „Пратили шпиони да се укриват в сенките и да снимат. И к’во се виде? Живея кат’ аскет, войнишки подредено…“ каза Борисов (виж тук видеото от джипа). Той смята, че е постановка, някой ги е заснел и ги пуска сега, а е снимано по-рано. Защо точно сега, пита Борисов.

Остават две версии – тази на Борисов, че някоя е направил постановка, докато го няма е поставил там пачки, злато, за да направи снимка и да го компрометира.

Или версията, че това се реални снимки, с реални пачки и злато, сложени от обитателя на спалнята.

Ако приемем версията на Борисов, че е постановка в неговата спалня, възникват няколко болезнени въпроса:

– Кой може да снима министър-председателя докато спи?

– Как е възможно някой („пратили шпиони“) да се промъкне в резиденция с охрана от НСО, носейки повече от милион евро в пачки, и над килограм злато в кюлчета, пистолет, за да аранжира в нощното шкафче тези снимки? При това не само веднъж, а няколко пъти в продължение на година и половина. Според анализа на снимките, те са правени през 2017 и 2019 г. В чекмеджето има промени за това време, на някои снимки се виждат пачки над 1 млн. евро, на други се вижда по-малко пачки, но златни кюлчета над 1,5 кг общо (виж тук).

– Кой е правил тези снимки? Няма как да са хора от НСО, те нямат и право да се качват в спалнята на премиера. Охраняват само отвън, до първия етаж. Камериерката също е на служба в НСО и няма как да внесе такива предмети за снимка. Ако имаше съмнение за участие на хора от НСО, Борисов щеше да вдигне шум и досега да бяха арестували някого от службата. Той несъмнено знае коя жена е допуснал до спалнята си и тя го е заснела.

Морални разсъждения…

Във Фейбук се появиха коментари, че е грубо нарушение на личното пространство да се показват кадри от дома на който и да е човек. Когато такова видео е заснето в дома на обикновен човек, без негово знание, и показват дрехите му и кремовете му и т. н., това е нарушение на личното пространство.

Когато такова видео е от дома на политик с власт, и доказва пряко или косвено корупция от най-високо ниво, това нахлуване в личното пространство е напълно оправдано.

Впрочем, подобни претенции могат да се отнесат към всякакви папарашки снимки, които са практика в свободния печат.

Подателят, който изпращаше досега снимките, запасите и видеото на електронната поща на e-vestnik е анонимен, използвал е пощата guerrillamail.com, която генерира случайни кодове за име на подател.

Борисов трябва да каже кого е допускал в дома си, при това неведнъж. И НСО имат информация, но няма да разкрият, освен със съгласието на Борисов или при разпит в прокуратурата, на която вече е възложено разследване на снимките.

Рубрики:
Източник:   e-vestnik.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram