29/05/2020

Какви влечуги са подходящи за отглеждане в дома?

Вашето мнение
You already voted!

Едни от най-интересните животински видове безспорно са влечугите. За да се грижат добре за новите си домашни любимци, любителите им е необходимо да придобият основни познания за това вълнуващо хоби, познато като тераристика. Екзотичните животни имат своите изисквания по отношение на хранене и местообитание, затова създаването на подходяща среда за отглеждането им в домашни условия има важно значение. Тук ще ви представим три популярни вида влечуги, подходящи за домашни любимци. В статията ще научите и няколко важни аспекта от тяхното отглеждане - подходящите терариуми, храна за влечуги и други, в случай че тепърва се запознавате с това атрактивно хоби.

Змията като домашен любимец

Змията е един от най-популярните екзотични видове, доближили се до живота на човека. Определяни като едни от най-възприемчивите влечуги, змиите подхождат изключително индивидуално към различните хора. Практиката в отглеждането им е доказала, че те могат да бъдат хрисими и бързо привързващи се към стопаните си.

Змиите се отглеждат в специално създадена изкуствена среда в терариум. Те не се хранят с растителност, а с жива храна - обикновено мишки и плъхове. Сред най-често отглежданите видове змии са царевична змия, царска змия и кралски питон. Независимо кой вид ще предпочетете за отглеждане у дома, важно е да се запознаете със спецификата на отглеждането му, за да създадете оптималната среда. Проучването на подходящите влажност и температура са от ключово значение за комфорта на екзотичния ви приятел.

Игуаната е подходяща за по-опитните в тераристиката

Игуаните също се нареждат сред най-обичаните влечуги, които, при правилно социализиране, могат да станат ваши верни приятели. Известни още като домашни дракони, игуаните са големи гущероподобни, които ще внесат екзотика във вашия дом. Въпреки безобидния си характер, игуаната не се препоръчва за отглеждане от начинаещи в тераристиката. За да се чувства тя достатъчно добре в домашни условия, ви е нужен терариум с големина минимум 500 л, както и нагряваща лампа, и овлажнител за въздуха.
По отношение на храненето, игуаната е абсолютен вегетарианец. В естествената си природа тя се храни с мъртви насекоми и риба, впоследствие обаче поглъща специални растения, за да неутрализира токсините. В домашни условия се препоръчва да я храните само с растителност - листа, цветя, също така плодове и зеленчуци.

Костенурките са идеалните влечуги за семейства с деца

Този тип влечуги се характеризират със строго определена индивидуалност. Някои видове често се дистанцират от стопаните си, за разлика от други, които се привързват силно и често се отдават на игри. Те стават и добри приятели на децата, ако малчуганите бъдат внимателни с тях.
Костенурките няма да се чувстват добре в терариум. Те са свободолюбиви животни, затова е нужно да им осигурите максимално пространство, в което да се разхождат свободно. Ако все пак държите да отглеждате костенурка в терариум у дома, осигурите подходяща декорация и светлинна инсталация. Набавянето на витамин А е важно за диетата на екзотичния ви любимец, тъй като липсата му може да доведе до влошаване на здравословното му състояние. Витамин А за хрисимия ви приятел може да осигурите, хранейки го със зеленчуци, а също и със специална храна за влечуги, предлагана на пазара.

Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram