16/07/2020

Християнството на Орбан има своите граници

Вашето мнение
You already voted!

Унгарският премиер Виктор Орбан многократно e подчертавал, че Европа може да бъде спасена, само ако се върне към своите християнски корени.

Горд и ревностен християнин, Орбан се опитва да предостави на европейското общество това, което самият нарича християнски щит срещу предизвикателствата на глобализиращия се свят.

Той вярва толкова силно в християнските ценности, че от години блокира споразумението за миграция на ЕС. Орбан дори изгради стена по южната граница на Унгария, за да не допусне на унгарска територия мигранти, бягащи от войната, по-голямата част от които мюсюлмани.

(Възможно е дори дългоочакваният нов регламент от Дъблин за търсещите убежище, да е готов, но Европейската комисия да се колебае да го представи, опасявайки се, че Орбан ще го използва като разменна монета в преговорите за Фонда за възстановяване).

Но – това е нещо, което вече сме виждали другаде – християнството на Орбан има своите граници. Той е християнски кръстоносец, стига никой да не закача неговия авторитарен колега и съмишленик, турският президент Реджеп Ердоган – лидер на осмата по големина мюсюлманска държава в света.

Наскоро Ердоган реши да превърне “Света София” в Истанбул, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, в джамия. Тя е построена като катедрала в християнската Византийска империя преди 1500 години, но е превърната в джамия след османското завладяване на Константинопол през 1453 г. През 1935г. “Света София” се превръща в музей.

Новото превръщане на някогашната катедрала в джамия предизвика остри реакции в световен мащаб: от папа Франциск и православната църква до политици в цяла Европа, включително и сред леви атеисти.

Един спорен коментар дойде от Великобритания, която докато беше член на ЕС, защитаваше присъединяването на Турция към блока. Лондон посочи, че въпросът е суверенно право на Турция.

А Орбан?

EURACTIV се свърза с постоянното представителство на Унгария в ЕС и унгарското министерство на външните работи, както и с “Унгария помага” – правителствена агенция, която предоставя хуманитарна помощ на преследвани християни. Редакцията поиска коментар относно превръщането на “Света София” в джамия, но не получи отговор.

След срещата на министрите на външните работи в понеделник, Жозеп Борел, първият дипломат на ЕС, коментира че има “широка подкрепа за отправяне на призив към турските власти спешно да преразгледат и отменят решението”.

Според вътрешна информация, няколко държави са били против… Една от тях може би е Унгария. Ако Великобритания беше в ЕС, най-вероятно и тя щеше да го направи.

И сега стигаме до интересната част. След като мощният политически щит на Лондон вече няма роля в ЕС, скоро можем да разберем кой се е крил зад него през всичките тези години, особено що се отнася до външната политика.

Рубрики:
Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram