02/06/2020

Характеристики на ъглошлайфите

Вашето мнение
You already voted!

Незаменимият помощник в ремонтите и конструкционните дейности – ъглошлайфът, се явява задължителен в инструментариума на всеки майстор. За някои дейности са подходящи по-малките и компактни модели, докато при по-силова работа се налага и използването на по-мощна машина за рязане.

Независимо дали влиза в употреба при ремонти, строителство, монтажни дейности, или оформянето на интериорни елементи, ъглошлайфът може да намира разнообразни приложения.

Основните функции на инструмента

- Рязане – на ъгли или повърхности
- Шлайфане (Шлифоване)
- Полиране и почистване

Даден уред може да бъде подходящ за обработка на определени материали, докато други са по-универсални. Каква повърхност ще бъде третирана зависи и от вида на режещия или полиращия диск, който се използва или се препоръчва за използване.

Мощността и размерът на диска са взаимосвързани

Още в началото стана дума, че някои модели са по-мощни от други. В магазина на Toninski Tools може да се открие разнообразие от ъглошлайфи с различни размери на диска и характеристики с най-добро съотношение между цена и качество. А диаметърът на диска е пряко свързан с параметъра мощност.

По-малките модели с широчина на режещата окръжност от 115 или 125 мм са предназначени за по-фина работа. За средно голям се приема диаметър от 180 мм, а вече при 210, 230 мм и нагоре говорим за мощни машини, предназначени за груба сила и продължителна работа.

Мощността и големината на диска пък са пропорционални и на теглото на инструмента – докато малките модели тежат под 2 кг, то по-масивните надхвърят 5 кг.

Мощност, диаметър на диска, тегло – основни характеристики, но те не изчерпват спецификациите. Скоростта на въртене на диска също е свързана с изброените показатели. Средните по размер шлайфове достигат до 8000 оборота в минута (RPM - Rounds Per Minute). При по-тежките няма такава бързина на въртене и там максимумът обикновено е малко над 5000 RPM.

Спецификации, свързани с удобството и безопасността

Важно е флексът да има например вградена система за обиране на вибрациите. Това допринася както за комфорта при работа, така и за по-високо ниво на безопасност. Наличието на функцията KickBack Stop пък означава, че уредът се изключва автоматично при заклинване.

Също така проверете дали е налице защита от неочаквано самостоятелно включване. Когато говорим за сигурността, имаме предвид и тази на работещия, но и на уреда. В този смисъл е изключително полезно грайндърът (както му казват на английски) да има механизъм за прахоулавяне.

Това не само щади човека, който оперира с инструмента, но пази и двигателя от замърсяване и прегряване. Ключова характеристика е и плавният пуск, който при ъглошлайфа дава допълнителна защита срещу претоварване, а и служи като бариера за пусковия ток, особено при изненадващи пикове при променливото електричество.

Не на последно място има значение и какъв е начинът на захранване. Както и при други уреди за майстора, имаме електрически и акумулаторни варианти. Кабелните ъглошлайфи са по-неудобни понякога, но пък се гарантира постоянна работа при свързване с електропреносната мрежа.

Безжичните флексове определено са по-удобни, тъй като могат да се пренасят на различни локации, без да се търсят контакти. При тези уреди обаче е важно колко издържа батерията, особено при намерение за продължителна работа.

Рубрики:
Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram