28/07/2020

Германия отхвърля предложението на Тръмп да върне Русия в Г-7

Вашето мнение
You already voted!

Германия отхвърли предложението на американския президент Доналд Тръмп да покани руския президент Владимир Путин обратно в групата на седемте най-напреднали икономики. Това посочи германският външен министър Хайко Маас в интервю, публикувано в понеделник (27 юли).

Тръмп повдигна темата за разширяване на Г-7 миналия месец, което да върне Русия, която беше изключена през 2014 г. след като Москва анексира украинския регион Крим.

Маас посочи за Rheinische Post, че не вижда вариант за връщане на Русия обратно в Г-7, ако не бъде постигнат значим напредък в решаването на конфликта в Крим и в Източна Украйна.

Самата Русия може да има най-голям принос за това отново да стане част от формата на Г-7, като допринесе за мирното решение на украинския конфликт, коментира Маас.

Русия все още е част от Г-20 – по-широк формат на срещи, включващ и някои развиващи се инокомики.

“Г-7 и Г-20 са два разумно координирани формата. Вече не ни трябват Г-11 или Г-12”, каза Маас във връзка с предложението на Тръмп да покани не само Русия, но и други страни на срещите на Г-7.

Маас определи отношенията с Русия като “понастоящем трудни” в много области.

“Но също така знаем, че се нуждаем от Русия за разрешаване на конфликти като тези в Сирия, Либия и Украйна. Не трябва да работим срещу Русия, а с Русия”.

“Но Русия също трябва да даде своя принос, който в Украйна е много бавен”, подчерта Маас.

Германия, която e ротационен председател на Съвета на ЕС от 1 юли, пое посредническата роля в конфликтите в Либия и в Украйна.

При представянето на приоритетите на германското председателство на Съвета пред Европейския парламент през юни, Маас посочи пред евродепутатите, че през следващите шест месеца ангажиментът към отношенията с Украйна и Русия ще бъде приоритет на Германия.

“Искаме да се подготвим за времето, когато отново ще можем да говорим по-интензивно за стратегическите отношения с Русия”, заяви Маас пред евродепутатите, но предупреди, че това ще изисква определена подготовка и обясни, че “в Украйна е необходимо решение за промяна или възстановяване на стратегическите отношения на ЕС с Русия”.

В края на юни Съветът на ЕС реши да удължи санкциите срещу Русия, насочени към конкретни икономически сектори, за още шест месеца, до 31 януари 2021 г. В същото време Германия засили призивите си за наказателни мерки срещу Русия заради кибератака срещу германския Бундестаг през 2015 г и неотдавнашното убийство на грузински гражданин на немска земя.

ЕС срещу връщането на Русия в Г-7

През юни главният дипломат на ЕС Жозеп Борел отхвърли идеята на Белия дом да покани Русия на тазгодишното събрание на Г-7, чийто домакин бе САЩ, като посочи, че условията не са изпълнени.

“Г-7 не може да стане Г-8 (…), докато Русия не промени курса си. В момента това не е така”, каза Борeл пред журналисти в Брюксел, подчертавайки, че “сътрудничеството сред партньори със сходни възгледи е по-решаващо от всякога”.

Коментарът му идва след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще отложи срещата на върха на Г-7 до септември или дори по-късно и ще разшири списъка с поканените, за да включи Австралия, Русия, Южна Корея и Индия.

ЕС не е член на Г-7, но председателите на Европейския съвет и Европейската комисия присъстват на срещите на върха като гости.

В телефонен разговор през юни Тръмп сподели на руския президент Владимир Путин за идеята си да проведе разширена среща на върха на Г-7 по-късно тази година с възможна покана за Русия, съобщиха от Кремъл и Белия дом.

Тръмп каза, че форматът на Г-7 е много остарял и трябва да се превърне в “Г10 или Г-11 срещу Г1”, реформиран клуб, който ще се обедини срещу Китай.

“Промяната на формата на Г-7 не е прерогатив на председателя (на срещата)”, добави Борел в отговор на коментарите на Тръмп.

Останалите шест страни-членки на Г-7 – Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, Канада и Япония – остават скептично настроени към включването на Русия. Тя беше изключена от тогавашната група на Г-8 от предшественика на Тръмп Барак Обама през 2014 г. заради анексията на Крим. Великобритания и Канада вече се изказаха срещу идеята за обратното приемане на Русия в групата.

Рубрики:
Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram