23/07/2020

Франция блокира използването на 5G оборудване на Huawei

Вашето мнение
You already voted!

Френските власти предупредиха телекомуникационните оператори, които планират да закупят 5G оборудване от Huawei, че няма да могат да подновят лицензите си. Това ефективно ще премахне участието на китайската компания от изграждането на новите мобилни мрежи.

Подобно на други страни в Европа, Франция сега изгражда своята 5G мрежа на фона на засилващия се геополитически конфликт между САЩ и Китай.

Вашингтон твърди, че оборудването на компанията може да бъде използвано от китайското правителство за шпионаж и притисна своите съюзници да го забранят. Обвинението беше отречено от Huawei и Пекин.

Този месец френската агенция за киберсигурност ANSSI съобщи, че ще позволи на операторите да използват оборудване, включително и такова на Huawei, с лиценз от три до осем години. В същото време агенция добави, че настоява телекомите да не използват оборудване на китайската компания.

За да се покрият различни части на страната, всеки оператор трябва да кандидатства за десетки лицензи за оборудване.

Според източници, ANSSI е информирала операторите за повечето лицензионни решения за големите градове. По-голямата част от разрешенията за ползване на оборудване на Huawei са за три или пет години. Повечето от лицензите на европейските конкуренти Ericsson и Nokia са за осем години.

Решенията на ANSSI не бяха оповестени публично, нито от страна на агенцията, нито от тази на компаниите.

През последните месеци по време на неофициални разговори френските власти са уведомили операторите, че лицензите за оборудване на Huawei няма да бъдат подновени, без това да бъде посочено официално в документите.

ANSSI отказа коментар.

Говорител на кабинета на министър-председателя, който съблюдава разрешенията за 5G оборудване, посочи, че ANSSI работи с оператори в рамките на законовата рамка. Той добави, че всяко разрешение, предоставено в момента, не гарантира подновяване или прекъсване на лицензите на по-късен етап.

От Huawei също отказаха коментар.

Предвид краткия срок на лицензите, подобни ограничения представляват фактическа забрана за използването на оборудване на Huawei  до 2028 г. във френските 5G мрежи.

Източник коментира, че за телекомуникационните оператори би било риск да инвестират в оборудване на Huawei, като се има предвид, че възвръщането на инвестицията в 5G отнема поне осем години.

Подобна е позицията и на Великобритания

Ефективната забрана би била особено обезпокоителна за Bouygues Telecom и Altice, двата френски телекомуникационни оператора, които вече използват оборудването на Huawei в мобилната си мрежа.

Новите разрешения за 5G мрежово оборудване са свързани със съществуваща 4G мрежа. Това означава, че ако оператор избере друг доставчик на 5G оборудване, той ще трябва да замени и съществуващата си 4G инфраструктура.

Компаниите вече няколко пъти посочиха, че ако бъдат принудени да заменят част от мрежата, ще поискат обезщетение от държавата.

Другите два големи телекомуникационни оператора във Франция, Orange и Iliad, разчитат основно на Nokia, Ericsson за мобилните си мрежи.

От Iliad и Orange отказаха коментар.

Британското правителство също разпореди оборудването на китайската компания да бъде премахнато от 5G мрежата до 2027 г. Във Великбритания големите телекомуникационни компании разчитат до голяма степен на технологиите на Huawei.

“Позицията на Франция е подобна на тази на Великобритания, но комуникацията на правителството е различна”, посочи източник. “Huawei не може да направи много по този въпрос”.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram