17/07/2020

Еврокомисията загуби битката с Apple в Ирландия

Вашето мнение
You already voted!

Технологичният гигант Apple не се е възползвал неправомерно от държавна помощ във връзка с корпоративния данък в Ирландия, съобщи в сряда (15 юли) Съдът на ЕС в Люксембург. Решението попречи на желанието на Европейската комисия да поиска обратно 13 милиарда евро неправомерни данъчни облекчения.

Решението идва в същия ден, в който ЕК обяви редица нови мерки като част от своя данъчен пакет, насочени срещу данъчните злоупотреби и нелоялната данъчна конкуренция.

Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер отбеляза, че службата ѝ “внимателно ще проучи решението и ще разгледа възможните следващи стъпки”. Комисията стои изцяло зад това всички компании да плащат справедливия си дял от данъка, се добавя в изявлението.

“Ако държавите членки предоставят на определени мултинационални компании данъчни предимства, които не са достъпни за техните конкуренти, това вреди на лоялната конкуренция в ЕС. Това също така вреди на хазната и лишава гражданите от средства за така необходими инвестиции особено по време на криза”, допълва Вестегер.

През 2016 г. ЕК възложи на Ирландия да възстанови малко над 13 милиарда евро от Apple, след данъчни решения в страната от 1991 и 2007 г. Комисията твърди, че те представляват незаконната държавна помощ в полза на Apple Sales International (ASI) и Apple Operations Европа (AOE). Дружествата са регистрирани в Ирландия, но не плащат местни данъци.

Решението от сряда е голяма победа за корпоративната данъчна система на Ирландия, която има една от най-ниските данъчни ставки в Европа – 12.5%. Само Унгария (9%) и България (10%) предлагат по-благоприятни данъчни предимства.

Изявление на Министерството на финансите на Ирландия похвали решението на Съда на ЕС. “В Ирландия винаги е било ясно, че двете компании на AppleASI и AOE, не са получавали специално третиране. Точният размер на ирландския данък е начислен в съответствие с ирландските правила за данъчно облагане”, се казва в изявлението.

Данъчен пакет

Европейската комисия публикува в сряда нови мерки, предназначени да гарантират справедливото данъчно облагане в ЕС.

Новият данъчен пакет включва план за данъчни действия от 25 стъпки, които да опростят процедурите на данъчно облагане и да подпомогнат държавите при използването на нови технологии за борба с данъчните измами и намаляване на административната тежест.

Пакетът предлага и административно сътрудничество, което разширява обхвата на данъчната прозрачност, като включва дигиталните платформи. Това означава, че компаниите, занимаващи се с търговия посредством платформи, ще бъдат обект на нови изисквания за оповестяване на данни.

“Това ще гарантира, че държавите автоматично обменят информация за приходите, генерирани от търговците, използващи онлайн платформи”, посочва ЕК.

Третият стълб от пакета предлага реформа на Кодекса за поведение, който се занимава с данъчната конкуренция и вредните данъчни практики в световен мащаб. Това има за цел да насърчи трети държави да подобрят данъчното си управление.

Данък върху дигиталните услуги

Европейската комисия отново разглежда идеята за въвеждане на данък върху дигиталните услуги като средство за възстановяване от здравната криза. Според ЕК, данъкът може да генерира до 1,3 милиарда евро годишно, които да отидат в бюджета на ЕС.

Според последните планове на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за многогодишната финансова рамка на ЕС, Комисията ще представи предложения за дигитален данък през първия семестър на 2021 г. Целта е въвеждането му най-късно през януари 2023 г.

Европейската комисия знае добре, че това ще е предизвикателство, тъй като данъчното законодателство изисква единодушното съгласие на страните членки.

Миналата година опитите за въвеждане на европейски закон за дигиталните услуги се провалиха, след като Ирландия, Финландия и Швеция и други страни се противопоставиха на планирания 3-процентов данък върху компании, които имат приходи в размер на 750 милиона евро. Предложението целеше облагане на 50 милиона евро от приходите на тези компании.

В резултат на това Франция, Испания, Италия и Австрия изразиха намеренията си да продължат с данъка върху дигиталните услуги на национално ниво.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram