17/07/2020

ЕК започва антимонополно проучване на потребителския Интернет на нещата

Вашето мнение
You already voted!

Европейската комисия започва антимонополно проучване на конкуренцията на технологии като гласови асистенти и свързани мобилни устройства. Това съобщи в четвъртък (16 юли) еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер.

Секторното проучване ще се съсредоточи върху потребителските продукти и услуги, които са свързани в мрежа и могат да бъдат контролирани от разстояние (използващи Интернет на нещата (IoT). То ще се стреми да открие подробности за това как такива устройства събират и монетизират обменените данни.

Вестегер отбеляза, че гласовите асистенти, включително Siri на Apple, Alexa на Amazon и Google Assistant, ще бъдат част от разследването.

“Един от ключовите проблеми тук са данните. Гласовите асистенти и интелигентните устройства могат да събират огромно количество данни за нашите навици”, каза еврокомисарят пред журналисти в четвъртък. “Има риск компаниите да злоупотребяват с данните, които събират чрез тези устройства, за да циментират позицията си на пазара. Компаниите дори могат да злоупотребяват със събраните данни за начина, по който имаме достъп до използваните услуги, да навлязат на пазара им и да ги придобият”, добави Вестегер.

Проучването ще разгледа и интелигентните домашни уреди и устройства за носене (например смарт часовници), за да види дали данните, събрани като част от употребата им, предлагат на компаниите нелоялно пазарно предимство.

“Проблемът е, че конкуренцията на дигиталните пазари може да бъде много крехка, ако големите компании злоупотребяват с контрола си”, отбеляза Вестегер. Тя добави, че подобни ситуации могат да доведат до ситуация, при която една компания получава високи монополни печалби и пазарен дял, създавайки анти-конкурентна среда за други фирми.

“Виждали сме това да се случва и преди. Ако не действаме навреме, има сериозен риск това да се случи отново с Интернет на нещата”, каза еврокомисарят по въпросите на конкуренцията.

Секторните проучвания се провеждат, когато Комисията преценява, че потенциално нелоялни пазарни практики могат да нарушат правилата на ЕС в областта на конкуренцията.

Като част от проучването си, Еврокомисията ще поиска обратна връзка от 400 компании в Европа, Азия и Северна Америка, в опит да разбере какво правят фирмите с данните, набавени при използването на техните продукти.

Ключов въпрос, върху който Европейската комисия трябва да се фокусира, е и степента, при която подобни свързани устройства са оперативно съвместими, което може да навреди на равните условия за новите участници на пазара.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram