15/07/2020

ЕК: Силата по време на протест трябва да е пропорционална

Вашето мнение
You already voted!

“Европейската комисия знае за протестите, които се случват в България. Мирните демонстрации са фундаментално право на гражданите във всички демократични държави. Националните власти са отговорни за прилагането на законите. Винаги сме били ясни, че използването на сила трябва да бъде пропорционално.”

Това отговори заместник-председателят на комисията Валдис Домбровскис на въпрос на EURACTIV за полицейското насилие по време на продължаващите вече седми ден протести в България.

Клипове в социалните мрежи показаха брутални сцени на полицейско насилие срещу демонстрантите. На кадрите се видя как протестиращи са издърпвани от тълпата и пребивани от полицаи зад колоните на Министерския съвет.

Родители на едно от пострадалите момчета разказаха как един от младежите се държи под охрана в “Пирогов”, без да има обвинение. Друга майка разказа как полицаите са си правили селфита с безпомощните арестанти.

Засега изглежда, че нито прокуратурата, нито МВР се впечатлява от информациите за неправомерно приложена сила от служителите на реда.

“Искам да се отразява обективно ситуацията, така че да не се правят внушения, че когато полицията е провокирана и прилага физическа сила, да се говори, че тя бие”, каза в сряда в парламента вътрешният министър Младен Маринов. Той беше извикан в Народното събрание за обяснения.

Министърът не хвърли светлина върху ситуацията. Задоволи се само да каже на депутатите, че “полицейските служители не са там, за да бъдат поругавани, атакувани и провокирани. Те са там въпреки страха на техните семейства, че в такава ситуация могат да пострадат. Когато полицаят е застрашен, законът му позволява да използва физическа сила и съответните помощни средства. Всеки един от полицаите там е упълномощен от закона по негова преценка дали се чувства заплашен и е нарушена неговата неприкосновеност да прецени до каква степен да използва правомощията си”.

Маринов посочи още, че СДВР е предприела съответните действия за протеста, като има тревожни сигнали, че има организация за ескалация. Той говори за двете взривени самоделни взривни устройства, множество бутилки, пликове с червена боя и течност, миришеща на ацетон и подчерта, че има двама ранени полицаи.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до вътрешния министър в понеделник за “задълбочено, безпристрастно и ефективно разследване на сигналите, в които се твърди за неправомерно упражнена сила от полицейски служители при задържането на протеста в центъра на София на двамата граждани –Евгени Марчев и Димитър Педев”.

Посланиците от ЕС подкрепиха протеста

Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България. Това са казали посланиците от страните от ЕС, с които се срещна президентът Румен Радев днес. По думите им България има пълното право да бъде равноправен член на Европейския съюз, а българските граждани да имат достоен живот в общото европейско семейство, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Като основни предпоставки за увеличаване на чуждестранните инвестиции в българската икономика, дипломатите са откроили необходимостта от предвидима за бизнеса среда и ефективно противодействие на корупцията.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram