18/08/2021

До какво може да доведе липсата на магнезий?

Вашето мнение
You already voted!

Какво представлява магнезият?

Магнезият е един от особено важните минерали за поддържане на добро здраве. Той е сред най-разпространените елементи в природата, но често се оказва дефицитен в организма ни. Присъства в над 300 ензима свързани с метаболизма на въглехидратите и производството на енергия, като е важен за нервната проводимост, мускулните съкращения и релаксацията. Той взима и пряко участие във формирането и здравината на костите. Нарежда се на четвърто място сред най-разпространените минерали в организма, като е необходим за поддържането на нормално кръвно налягане, добър метаболизъм и сърдечна честота. Подобрява качеството на предаване на нервни сигнали. Участва и регулира метаболизма на белтъчини, мазнини, въглехидрати и нуклеинови киселини.

Спомага за оптималната инсулинова чувствителност на клетките, което подобрява нивата на кръвната захар. С високо съдържание на магнезий са ядки и семена, зърнени храни, боб, пресни и сушени плодове, зеленчуци, риба, тофу, банани, авокадо, черен шоколад.

Дефицит на магнезий и с какво е свързан той?

Сред честите симптоми за недостиг на магнезий са:

  • лесната умора, отпадналост и раздразнителност (повечето пациенти със синдром на хронична умора са също и с недостиг на магнезий)
  • по-трудно фокусиране върху задачи
  • проблеми със съня
  • тревожност/страхова невроза (магнезиевият дефицит може да даде отражения върху централната нервна система)
  • мускулни спазми и схващания, както и по-силна мускулна треска и по-бавно отшумяваща
  • сърдечни ритъмни нарушения
  • шум в ушите или загуба на слуха
  • мигрена

Кой има нужда от допълнителен прием на магнезий?

dobavka magnezii
добавки магнезий в спорта

Недостигът на магнезий често е свързан с нездравословен хранителен режим и следване на драстични диети, тежка физическа работа, активно спортуване и натоварване, както и със стрес и употреба на алкохол. Нуждите от магнезий нарастват и при бременните и кърмещите (при тях магнезиевият дефицит може да предизвика силни и болезнени мускулни крампи, както и силни ранни контракции, които могат до да доведат до преждевременно раждане), при хората със стомашно-чревни нарушения, с диабет тип 2, сърдечно-съдови болести, високо кръвно налягане, предменопауза и менопауза.

Също и при хората, страдащи от киселинен рефлукс - при липса на магнезий храната и стомашната киселина се връщат в хранопровода, което води до усещане за парене. Ако имате запек, може да е отново свързано с липсата на този минерал понеже той има релаксиращ ефект върху много части на тялото, включително храносмилателния тракт. Непрестанното желание за нещо сладко също може да е проблем, който не трябва да пренебрегвате. Това може да е индикатор, че тялото ви се нуждае от магнезий. Изследванията сочат, че обикновено възрастните хора са по-застрашени от липса на магнезий заради засиленото му изхвърляне през урината, честата употреба на лекарства и по-трудното усвояване.

Част от причините за възникването на магнезиев дефицит са и замърсяването на почвите, ГМО продуктите, както и химикалите в храната. Последните години количествата магнезий в почвата са драстично ниски, което се отразява върху храната ни и това да си набавим необходимото количество, може да се окаже трудна задача. Ако сме и от активно спортуващите и спазваме определен хранителен режим, рискът от недостиг се увеличава. За щастие обаче има хранителни добавки, чрез които само с една капсула дневно можем да си набавяме необходимото количество.

Рубрики:
Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram