28/05/2020

Дентални импланти - какви, кога, как?

Вашето мнение
You already voted!

Съвременната имплантология е перфектният метод за възстановяване на зъбите и това обяснява голямата ѝ популярност. Защото единствено зъбните импланти ви позволяват да възстановите напълно функционалността на изгубения зъб, включително корена, без да се налага засягане на съседните зъби.

Дентални импланти - какви, кога, как?

Кога е наложително да прибегнем до зъбни импланти?

Модерният зъбен имплант представлява метален щифт, имплантиран в челюстта, върху който е прикрепена протеза. Този метод за закрепване е много по-надежден от обичайния метод, когато структурите са прикрепени към съседните зъби.

Ето и по-важните симптоми, които показват, че имате нужда от имплантиране:

  • загубата на един или повече зъби;
  • липсата на няколко зъба подред;
  • липсата на крайни зъби в редицата;
  • при липса на всички зъби.

Някои експерти са на мнение, че подобни импланти за зъби са най-удобният начин за възстановяване на безвъзвратно загубените зъби, а други отиват дори по-далеч, твърдейки, че това е единственият възможен начин. Това е така, защото конвенционалните протези и мостове не са подходящи за хора, които страдат от заболявания на устната лигавица и чувстват сериозен дискомфорт, когато носят обикновени протези.

Устройство на съвременните дентални импланти

Така наречените импланти зъби се състоят от няколко компонента. Един от тях е титановият щифт, който се вкарва в зъбната кост, за да замести корена на зъба и представлява метална пръчка или винт. Той е отличен аналог на живия зъб. Да хвърлим само бегъл поглед върху това какво представлява един имплант на зъб.

Посредникът между импланта и зъбната корона пък се нарича опора и това е частта от структурата, която се вижда над венеца. Системата за закрепване на протезата може да се базира на завинтване или пък да се фиксира с цимент, защото е задължително двете части да са надеждно свързани. Короната пък е частта, която се вижда на мястото на загубения зъб. Тя може да бъде изработена от различни материали.

Поставяне на импланти – видове и качество на зъбните импланти

Тялото на зъбния имплант е направено от титан или друга сплав, базирана на него. Това е така, защото този метал има най-високите антикорозионни свойства, а също така е и биологично съвместим с нашето тяло. И не на последно място, титанът притежава характеристики, които са най-близки до естествената костна тъкан.

В съвременната стоматология се използват коренови форми на импланти. Те приличат на цилиндри с резба и наподобяват винтове. Успешно повтарят формата на жив зъб, но понякога за тяхното инсталиране е необходимо да се увеличи обемът и едва след това да се пристъпи към имплантация.

Супериосталните импланти се поставят в случай на екстремно изтъняване на зъбната кост. Структурата е прикрепена под венеца, между костта и периостта (тъканта, която заобикаля корена на зъба). Субпериосталните импланти заемат доста голяма площ, което им позволява поддържат здраво протезата.

Специален вид зъбни импланти са така наречените интрамукозни импланти - единствените, които не се инсталират в костната тъкан. Те се използват за стабилизиране на леки или подвижни протези.

Изберете надеждна клиника за зъбни импланти

По правило, след имплантирането на зъбен имплант в костта минават 3-6 месеца и едва след това време коронките се поставят върху титановите пръти. Според последните изследвания, процентът на отхвърлени от организма импланти е много малък и се равнява едва на 2-3%. Но въпреки това, понякога е възможно да се случи.

Най-честите причини за това са:

  • Заболявания на пациента като СПИН, диабет, хипертония;
  • Поставяне на импланти с ниско качество;
  • Неспазване на препоръките на лекаря след имплантацията (прекомерно натоварване на импланта, лоша орална хигиена, тютюнопушене);
  • Лекарска грешка.

Ето защо е толкова важно да се спрете на надеждна клиника за зъбни импланти. Професионалното отношение и качествената работа е от много голямо значение. Същевременно и ви дава възможност да се възползвате и от най-атрактивните цени на зъбни импланти, спрямо тяхното качество.

Рубрики:
Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram