22/07/2020

Част от народа не иска мафия, друга част си я иска. Какво ще стане?

Вашето мнение
You already voted!

Момент от протестите, юли 2020 г. Снимка: от Фейсбук група „Вън мутрите от политиката“

Протестите показаха, че голямата част от българите не искат мафиотско управление, а друга част – че точно това искат.

След оставка идват избори, на които се явяват партии, а не протестиращи.
И на власт пак може да дойде мафията. Или поне да промени лицата, а пак да остане зад паравана.

Сега някои казват – важното е тези да се махат, отиваме на избори, ще махнем и следващите, ако продължават така. Такава идея развиваха протестиращи и през 2013 г. И се видя какво стана, седем години са минали оттогава.

Впрочем, тогава Борисов каза – „Като изтеглихме нашите хора от протестите, останаха 300 души“. Не обърнаха много внимание на думите му, но това подсказа, че основната роля, която изиграха тогава протестите, беше да върнат на власт Борисов. Както и стана. Привържениците на т. нар. насипно дясно приеха коалиция на техните партии с Борисов, приеха техни лидери да станат министри в неговото правителство, така интересите на някакви групи от обществото бяха удовлетворени. И станаха патерица на… мафията. Няма преувеличение. Мафия е организирана престъпност, в която участват хора от високите етажи на изпълнителна, съдебна и законодателна власт. По въпроса как е със сегашната власт у нас, има преобладаващо мнение, потвърдено и от улицата, и от президента на републиката, че става дума за мафия.

Вижда се, че протестът избухна спонтанно и няма замислен план и организация от Васил Божков, както се опитват да внушат Гешев и Борисов. За избори са най-готови именно ГЕРБ. БСП е удавена във вътрешни борби, очевидно подклаждани и платени от Борисов. Този протест, подкрепен от президента, сварва БСП неподготвена и това показва, че Радев не се съобразява с БСП в случая.

Коя е онази партия, която може да победи ГЕРБ?

Кой ще прави коалиция?

 

Има заявки за няколко нови партии:

– Партия „Има такъв народ“ на Слави Трифонов (вече учредена).
– Партия на Цветан Цветанов.
– Партия на Мая Манолова.

А може би и още някаква партия, родена от протестите. За партия на Васил Божков едва ли може да се говори сериозно, макар че досега са влизали бизнес-партии в парламента – на Ковачки и на Марешки.

Партията „Да България“, чийто лидер Христо Иванов започна демонстрациите за заграбения плаж в Росенец, има шанс да мине 4-процентната бариера, но не може да спечели избори, каквото и да мечтаят привържениците ѝ. Най-вероятно ще участва в бъдеща коалиция. С коя от горните партии?

Младежи издигат лозунги на протеста в „триъгълника на властта“ между „Дондуков“ 1, „Дондуков“ 2 и Партийния дом, сега сграда на парламента. Снимка: e-vestnik

Впрочем, когато беше създадена „Да България“, в нея се вляха млади образовани хора, и по-възрастни, които просто искат да ни управляват възпитани политици, а не простаци, учени и почтени хора, а не мутри. И всичко тръгна добре, но старите идейни чистойфаници нападнаха Христо Иванов и „Да България“ – цепели дясното, разпилявали гласове и така обслужвали БСП и ГЕРБ и т. н. И бързо сложиха хомота на „Да България“ в коалиция със сектантите от ДСБ. И днес те пак са си там, и пак са си същите. Мислят си, че така може да се позакърпят в някаква коалиция и на вълната на протеста пак да минат. Единственият им шанс е да ги приюти Борисов в ГЕРБ, както направи със сектантите от старото СДС.

Сега привърженици на „Да България“ претендират, че те са автори на протеста, а други се опитвали да го ахнат. Имат претенции, че той започнал от Христо Иванов на плажа. Всъщност започна спонтанно след като Гешев окупира президентството. Това беше капката, която преля и доведе хората на площада.

Ако се разходи човек сред протестиращите, вижда по-различни настроения от 2013 г. Пак се мяркат плакати като от 2013 г.,

 

„Не сме против туй, за да дойде онуй”

 

Някои претендират да са автентични протестиращи, за разлика от други, които  са нежелани. Маркат се плакати, че „Не подкрепям Радев“. И как да стане? Да се разделят по групи на площада? Само някои могат да искат оставка на правителството, за други е забранено, да не излизат на протести?

Но има нова вълна млади хора, които не са идейни чистофайници. Идейните чистофайници рано или късно завършват в обятията на ГЕРБ. Че на кого другиго? ГЕРБ е дясна партия, член на Европейската народна партия. С кого ще направят коалиция утре насипно-десните? Когато казвах и пишех това през 2013 г., протестиращи гневно ми възразяваха. А точно това стана. Какво ще стане сега?

Единствената партия, която се доближава по брой гласове до ГЕРБ е БСП. Тя единствена има шанс, сама или в предизборна коалиция, да спечели избори. И Борисов добре разбира това и се е постарал да подкрепи хора от ръководството й, които да водят вътрешнопартийни борби там. Нинова очевидно му е неудобната.

Другият враг на Борисов е президентът Радев. Акцията на главния прокурор в президентството целеше да срине доверието в Радев, а всъщност предизвика остра реакция в негова защита и му спечели нови привърженици. Това е голямата изненада за самозабравилите се в мафията на власт.

ГЕРБ може да бъде пометен от широка предизборна коалиция, обединяваща примерно БСП, „Има такъв народ” и „Да България“. Или поне от две от тези три партии. Такава коалиция, разбира се, никога няма да стане. Идейните чистофайници категорично няма да я допуснат. И ще наблюдаваме интересни избори и следизборни коалиции. Кой как ще пристане на ГЕРБ.

На протеста в „триъгълника на властта“. Снимка: e-vestnik

Рубрики:
Източник:   e-vestnik.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram