15/07/2020

Борисов ще каже дали подава оставка след Европейския съвет

Вашето мнение
You already voted!

Премиерът Бойко Борисов даде знак, че въпросът за оставката му ще бъде решен след заседанието на Европейския съвет.

“Да мине Европейският съвет и ще говорим пак”, каза Борисов по повод протестите, които настояват за неговата оставка. Той обясни, че на това заседание България трябва да защити парите, които ще получи от ЕС след следващите седем години и за възстановяване от икономическата криза.

Той пак предупреди, че може да последват много лоши време, ако падне от власт.

“Емоциите не са добър съветник. България много пъти е тръгвала по тоя път и после горчиво се е вайкала.  След атаката на Партийния дом следват 12 години на пълен застой.  Суверен е народът. Ние винаги сме побеждавали в честни избори. С кадрите, които са в президентството, съм разочарован от това, което видях там…”, обясни той. И добави, че януари и февруари положението ще бъде толкова зле, че протестиращите съжаляват.

“Винаги съм бил на страната на протестиращите. Разделението на нацията е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци. Да мине Европейският съвет. Ако нямаме план за стабилност… включително с опозиционните партии трябва да се говори, познавам им ресурса. Знам какво може Румен Петков и Мая Манолова. Може да са се променили, да са станали по-добри”, каза Борисов.

По думите му то ГЕРБ не е свиквал контрапротест в края на миналата седмицата. Това били хора, които се се събрали, за да поздравят правителството за свършената работа заради приемането на България в Банковия съюза и чакалнята на еврозоната.

Колкото до провокациите по време на протеста във вторник вечерта, премиерът каза, че види ли кръв си тръгва. “Те знаят това и затова хвърлят тези пликчета с червена боя, да създават впечатление за кръв”, обобщи той.

Освен че обяви, че не се меси в съдебната система, Борисов забрани на правосъдния министър Данаил Кирилов да пише във Фейсбук. Кирилов взриви юридическата гилдия с нелеп пост в социалната мрежа след акцията с лодка на Христо Иванов в Росенец. “И ви забранявам да пишете, Дани Кирилов, във Фейсбук. Забранявам ви, защото не само, че не е смешно, не само че ги възпалявате…. С Христо Иванов сме работили години наред. Един ден им се плажуваше, после вече не им се плажува. Времето пак е хубаво. Добре подбрани неща”, каза Борисов. И допълни, че “ще дойде време и техните избиратели ще го попитат Христо Иванов: С кой ще управлявате?”.

Премиерът не пропусна и коронавируса. Той обясни, че в България вече никой не вярва, нито мисли, нито изпълнява ограничителните мерки. “Тревожен съм, че на есен това ще ни изиграе лоша шега. Икономическата криза идва с огромни темпове в цял свят. Ще стане по-лошо”, предупреди той.

“Аз нямам лостове. Всичко е само в ръцете на всеки един човек индивидуално. Аз не мога да ви кажа вече: Събрали сте се на протест, ще ви сложа КПП-та”, оплака се премиерът.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram