21/07/2020

Бивш депутат от ГЕРБ получи условна присъда по "Суджукгейт"

Вашето мнение
You already voted!
  1. Начална страница
  2. Новини
  3. Правосъдие и вътрешен ред
  4. Бивш депутат от ГЕРБ получи условна присъда по “Суджукгейт”

EURACTIV BULGARIA

21-07-2020 (осъвременено: 21-07-2020 )

Скандалът “Суджукгейт” приключи на първа инстанция с 2-годишна условна присъда срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов.

Спецсъдията Маврия Кавракова обясни, че има доказателства за поискан със заплахи и предаден 1 тон суджук. Така бизнесменът Антон Проданов е ощетен със 7070 лв. Прокуратурата обаче не е успяла да докаже изнудването за 30 килограма филе “Елена” и пастърма.

Присъдата на Специализирания наказателен съд не е окончателна и може да се атакува пред още две инстанции.

Скандалът “Суджукгейт” се развихри през лятото на 2017 г. Тогава прокуратурата повдигна 6 обвинения на Мартинов – за принуда, за закана с убийство, за опит да се осуети наказателно преследване, за това, че през 2015 г. със заплахи е принудил зам.-шефа на МВР в Добрич и началника на РПУ-Балчик да извършат нередни действия по служба, както и че е принудил със заплахи директора на ВиК-Добрич да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството.

От прокуратурата увериха, че нито един суджук не е стигнал до премиера Борисов.

Заедно с Мартинов обвинени бяха бившият шеф на МВР в Добрич Веселин Колев, шефка на Агенцията по безопасност на храните в града Розалина Брайкова, както и бизнесменът Петър Малджиев за заплаха на свидетели.

В крайна сметка Мартинов беше пратен на съд съд само за изнудване. Според обвинителния акт жертвата е добричкия бизнесмен Антон Проданов, а целта на Мартинов – да се облагодетелства с 4 т суров суджук, 30 кг филе “Елена” и 30 кг телешка пастърма за общо 36 168 лв.

Обвинението е, че Мартинов е изнудвал с твърдението, че суджуците за премиера Бойко Борисов. Мартинов заплашвал Проданов, че ако поръчката не се изпълни, ще го съсипе, защото вече бил вкаран в списъка на хората с фирми, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса и че когато реши, може да го вкара и в ареста.

Междувременно изнудваният Антон Проданов беше задържан за измами с ДДС.  “Нямам бизнес вече, просто приключи – актове, запори, затваряне на цех”, каза Проданов през февруари 2019 г. по време на процеса срещу Мартинов.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram