20/04/2020

Българското приложение за борба с COVID-19 достъпно и за други правителства

Вашето мнение
You already voted!

Авторите на българското мобилно приложение ViruSafe за борба с Covid-19, което свързва гражданите и здравните власти в реално време, казаха пред EURACTIV, че са готови да го предоставят и на други страни на символичната цена от едно евро.

На 4 април концепцията за приложението “ViruSafe” беше представена на брифинг на правителството в присъствието на премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и други служители от националния щаб за борба с COVID-19. На 7 април приложението вече беше достъпно в България и безплатно за изтегляне от Apple Store и Google Play.

Според авторите си, “ViruSafe” предлага надеждна връзка между българските граждани и държавните здравни заведения, като същевременно представлява  и интелигентен инструмент за прогнозно моделиране на разпространението на вируса.

България е призната за един от водещите центрове за иновации в IT индустрията в Европа.

В сравнение с други страни от ЕС в момента в България има по-малко случаи на заразени с COVID-19, а ограничителните мерки се прилагат стриктно в цялата страна. Носенето на маска извън дома е задължително. Към неделя (12 април) в България имаше общо 669 потвърдени случая на заразени с коронавирус. Общият брой на смъртните случаи е 28.

Как работи приложението?

Първата стъпка е валидиране чрез SMS. Потребителят трябва да въведе ЕГН или номер на паспорт, така че да се установи връзка с правителствените данни, включително и контакт с личния лекар.

От потребителя се иска съгласие с общите условия, включително записи на лични данни в пълно съответствие с директивите на ЕС.  Следва опция за разрешаване на споделянето на GPS координати.

Потребителят въвежда своите симптоми, включително температура, суха кашлица, затруднено дишане и болка в гърдите. Личният лекар получава данните и взема решение дали и кога да се намеси. Споделянето на местоположението помага за изпращането на пациента до най-близката специализирана болница със свободен капацитет.

Потребителите могат да въвеждат редовно симптомите си по няколко пъти на ден, в случай, че имат такива. Липсата на симптоми също се счита за полезна информация.

Личните здравни данни са строго съхранявани като поверителна информация по напълно съвместим със закона начин в централния регистър (собственост на здравните власти).

“Гордеем се с постигнатото за едва две седмици. Успяхме да разработим напълно защитено и съответсващо на изискванията приложение, което позволява на потребителите да регистрират ежедневните си симптоми и да изпращат здравни данни”, заяви за EURACTIV Пламен Цеков, изпълнителен директор на ScaleFocus, компанията, разработила приложението.

Той посочи, че ScaleFocus е разработила приложението “ViruSafe” безвъзмездно. Приложението е част от по-голяма национална система, която се изгражда заедно с няколко други IT компании в среда за разработки в режим 24/7.

ScaleFocus разработва приложението “ViruSafe” с отворен код, достъпно за нетърговска употреба, така че кодът и подходът да се използват свободно от други правителства в битката им срещу COVID-19.

“Готови сме да предоставим приложението на всяко правителство – за едно евро”, посочи той.

Повече информация за проекта с отворен код и артефактите му можете да намерите на http://virusafe.info

Източник:   vestnik24

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram