24/07/2020

Американски експерти са потвърдили автентичността на записа с Борисов

Вашето мнение
You already voted!
  1. Начална страница
  2. Новини
  3. Политика
  4. Американски експерти са потвърдили автентичността на записа с Борисов

EURACTIV BULGARIA

24-07-2020

Американски експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, който беше разпространен на 12 юни 2020 г., е автентичен. Това обяви във Фейсбук евродепутатът Елена Йончева, която е един от споменатите във въпросния запис.

В записа се чува мъжки глас, който използва обидни квалификации по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, говори цинично за европейски лидери и премиери, обяснява как използва институции в България, за да притиска бизнесмен и заплашва, че ще “изгори” Йончева, припомня самата тя.

И пише, че 34-страничните анализи и техническата експертиза доказват, че записът е автентичен, няма следи от монтаж. Заключението на експертите е, че гласът на мъжа е на премиера Бойко Борисов.

Йончева обяснява, че експертизата е направена по нейна инициатива от Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL). За експертиза на записа настоя и председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия. Според евродепутата BAFL работи с американското министерство на правосъдието, с ФБР и има сертификат за извършване на съдебни експертизи. Анализите на BAFL се използват от американските и европейските съдилища.

Пред bTV Йончева обясни, че експертизата има правна стойност и ще я предостави на белгийската полиция, тъй като работя в Брюксел. “Тук в Брюксел на заплахите се гледа изключително сериозно, защото това означава, че евродепутатът е подложен на натиск. Задължение на евродепутата е да предупреди службите за сигурност и ръководството на парламента за всяка заплаха, която може да повлияе както на неговата работа, така и на независимостта на институцията”, казва Йончева.

Тя допълни, че записът показва, че в България няма разделение на властите. “Трябва да дадем информация в Европейския парламент за това, както и на чуждите медии, така че европейските лидери да се чувстват политически компрометирани до Бойко Борисов, особено тези като председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер, който го поздрави за борбата с корупцията”, обяви евродепутът.

Ираче Гарсия, испански евродепутат и председател на групата на Социалистите и демократите в ЕП на 30 юни изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с настояване за разследване, включително и със съдействието на Европол, на предполагаеми заплахи на Борисов към Йончева.

Източник:   euractiv.bg

За сайта

Платформата vestnik24.eu е независима и свободна медия предоставяща напълно безплатно  информация на читателите си.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram